Advertisement Section

Greta Gervig je tek peta rediteljka nominovana za Oskara, dok direktorka fotografije u filmu „Mudbound“, Rejčel Morison, ulazi u istoriju kao prva žena koja je nominovana u toj kategoriji za najprestižniju filmsku nagradu.

Poseban fokus svake godine je na nagradi za najbolju režiju, koja je prema oceni nekih pokazatelj rodne nejadnakosti, s obzirom na to da je do sada Oskara dobila samo jedna rediteljka – Ketrin Bigelou za film „Katanac za bol“.

Džordan Pil, reditelj ostvarenja „Beži“, tek je peti crni filmski stvaralac nominovan za najbolju režiju i treći čiji je film nominovan za najbolji, nakon Berija Dženkinsa prošle godine za film „Mesečina“.

Strani mediji skreću pažnju na nominaciju Denzela Vošingtona (Roman J. Israel, Esq) za najboljeg glumca koji je potisnuo Džejmsa Franka (Disaster Artist), koji je optužen za seksulano zlostavljanje.

Kristofer Plamer, nominovan u kategoriji glumaca u najboljoj sporednoj ulozi, zamenio je Kevina Spejsija u filmu Ridlija Skota „Sav novac“ na svetu koji se takođe suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

Možda najneočekivaniji je uspeh filma „Fantomska nit“ Pola Tomasa Andersona koji ima četiri nominacije: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca (Danijel Dej-Luis) i najbolju sporednu žensku ulogu (Lesli Manvil).

Ostvarenje „Tri bilborda“ ispred „Ebinga u Misuriju“ ima sedam nominacija, odmah iza „Oblika vode“ i epopeje iz Drugog svetskog rata Kristofera Nolana „Denkerk“, sa osam nominacija, od kojih je većina u tehničkim kategorijama.

Iako su favoriti uglavnom nezavisni filmovi, nisu loše prošli ni blokbasteri: „Blejd raner 2049“ sa pet nominacija, „Ratovi zvezda: Poslednji džedaji“ sa četiri, „Baby Driver“ sa tri, „Lepotica i zver“ sa dve i Piksarov animirani film „Koko“ sa dve.

Ipak „Čudesna žena“ Peti Dženkins, film sa najvećom zaradom u istoriji koji je režirala žena, ostao je bez nominacija.

Još jedna zanimljivost je da je Meril Strip za ulogu izdavača „Vašington posta“ u filmu „Doušnik“, došla do svoje 21. nominacije za Oskara.

Prošlogodišnju dodelu Oskara, čiji je domaćin bio komičar Džimi Kimel, putem Ej-Bi-Sija pratilo je 32,9 miliona gledalaca.

Cudna Panorama
  • Save
Previous post Novi film Vudija Alena u bioskopima
Sorentino, Estlund, Kusturica
  • Save
Next post Korisni saveti sa Kustendorfa za mlade filmske stvaraoce (Estlund i Sorentino)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap