Advertisement Section

U sklopu programa „VIP Kinoteka“ u petak, 28. decembra, u Svečanoj Sali Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj 1, u Beogradu), sa početkom od 17 i od 19 časova, biće organizovane besplatne projekcije restauiranog klasika Srđana Karanovića, filma „Miris poljskog cveća“ iz 1977. godine.

Na sajtu „Centar Filma“, ovaj film je predstavljen sledećim rečima: „Gledalac može film shvatiti kao priču o glumcu ili kao priču o sebi, kao kriminalni film, kao ljubavnu melodramu, kao film neobične muzike. Može uživati u čudnim detaljima, ili pratiti izabranu sudbinu. To je film čija prava značenja počivaju izmedju kadrova i čekaju da budu otkrivena. Poznati glumac bezrazložno napušta pozorište i odlazi da živi na šlepu kod prijatelja ladjara. Priča o njegovom postupku se širi i ljudi iz njegove okoline, pokušavajući prvo da ga privole da se vrati poslu i porodici, i sami privučeni „pobunom“ ostaju na reci u traganju za „novim životom“. Na kraju ostaje otvoreno pitanje šta je ko stvarno našao…“

Film je režirao Srđan Karanović po scenariju koji je napisao sa Rajkom Grlićem. Direktor fotografije je bio Živko Zalar, a film je montirala Branka Čeperac. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenograf Miomir Denić. Uloge tumače: Ljuba Tadić, Sonja Divac, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Radovanović, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić.

Film je prikazan na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji, Lokarnu, Gentu, Kanu. Na planu nagrada „Miris poljskog cveća“ je osvojio „Zlatnu Arenu“ za režiju (Srđan Karanović), „Zlatnu Arenu“ za kameru (Živko Zalar), „Zlatnu Arenu“ za muziku (Zoran Simjanović). U Vrnjačkoj Banji osvojio je Drugu nagradu (Srđan Karanović), dok je u Kanu osvoji nagradu FIPRESCI.

Milan Vlačić
  • Save
Previous post Milan Vlajčić dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2018. godinu
Milena Dravic monografija
  • Save
Next post Uspesi srpskog filma u 2018. godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap