Advertisement Section

Od četvrtka 18. jula u bioskope širom Srbije stižu nam filmovi različitih žanrova. „Čelično nebo 2“ finsko-nemačka naučno-fantastična akciona komedija, zatim kanadski triler „Projekat Kolibri“, satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija „Čarobne noći” i francuska komedija „Ibica“

„Čelično nebo 2“ je nastavak popularnog filma „Čelično nebo“ iz 2012. Film je režirao Timo Vuorensola, a autorsku muziku za film i ovoga puta priredio je slovenački bend  Laibach. Film stiže u distribuciji „2i Film Srbija“.

Novi nastavak smešten je u 2047. godinu, 29 godina nakon što je nuklearni rat između Zemlje i nacista na Mesecu uništio uslove za život na Zemlji. Poslednji preživeli Zemljani napali su Neomeniju, bivšu nacističku bazu na tamnoj strani Meseca, gde se bore u koegzistenciji s nacistima koji žive u toj bazi u kojoj je zvanična religija džobsizam, formirana oko mišljenja Stiva Džobsa. Podstaknuti ovim napadom, nacisti se nakon duge faze mirovanja spremaju za osvajanje sveta.

Ovo je ukratko sadržaj naučnofantastične akcione komedije u kojoj uloge tumače Lara Rosi, Vladimir Burlakov, Udo Kir, Kid Dejl, Julija Dice, Stefani Pol, Tom Grin. Timo Vuorensola je jedan od najinovativnijih i najzanimljivijih savremenih reditelja. Njegov prošli film Čelično nebo iz 2012. prikazano je u preko 60 zemalja, i film je pogledalo preko 10 miliona ljudi.

Produkcijski budžet filma je skoro 20 miliona eura, ali kako navode iz produkcije ovo ne bi bilo moguće da nije bilo publike i fanova jer je za ovaj film pokrenuta crowdfunding kampanja, a osim novca podrška fanova, bila je od neprocenjive važnosti za produkciju i umetnički tim. Jedan od upečatljiviih momenata je i taj kada je tokom snimanja 330 fanoca iz celog sveta sletelo u Belgiju, kako bi ih kao statiste u filmu pojeo dinosaurus.

Film je premijerno prikazan u Finskoj, u januaru 2019.

„Projekat Kolibri“

Glumica Selma Hajek, holivudska zvezda Džesi Ajzenberg i skoro neprepoznatljivi Aleksander Skarsgord našli su se u najnovijem kanadskom trileru „Projekat Kolibri“ (The Hummingbird Project).

Reditelj i scenarista Kim Nuen (Kim Nguyen), najviše poznat po filmu „Ratna veštica“ (War Witch) koji je nominovan za nagradu Oskar za najbolji strani film (2013.), donosi nam uzbudljivo ostvarenje čija priča ispituje krajnje granice moderne epohe koja je svakim danom sve više digitalna.

Priča prati rođake iz Njujorka Vinsenta (Jesse Eisenberg) i Antona (Alexander Skarsgård) aktere visoko rizične igre u kojoj se pobeda meri u milisekundama. A koji je njihov san? Da izgrade optički kabl između Kanzasa i Nju Džerzija koji bi ih učinio milionerima. Ali ništa nije jednostavno za ovaj čudan par. Anton je mozak operacije, Vinsent je prevarant i zajedno guraju jedan drugog, kao i sve ostale, do prelomne tačke s njihovom besmislenom avanturom. Neko ko im stalno staje na put je njihova bivša šefica Eva Tores (Salma Hayek), moćna i manipulativna, koja se neće zaustaviti ni pred čim.

Poznata glumica Selma Hajek o svom liku, manipulativnoj šefici Evi Tores kaže: „Reditelj Nuen je zamislio moj lik kao tip žene koja misli za sebe da je najbolja i najbrža u svemu što radi, da je najnaprednija. To je njen posao. Za nju je postojanje biti ispred svakoga“, rekla je i dodala da je ovo prvi put da igra ulogu izrazito moćne žene, neustrašive šefice.

Glumac Džesi Ajzenberg rekao je da su glumci tokom snimanja zaista prošli kroz zanimljivo iskustvo: „Film nas je stavio u neverovatno ekstremne situacije koje smo snimali u Kvebeku. Snimali smo i na – 25 C“.

Film simbolično nosi ime „Projekat Kolibri“ (The Hummingbird Project), po najmanjoj ptici na svetu koja može da leti brzinom od 100km na sat i da pri tom zamahnu krilima  i od  80 puta u sekundi.

„Čarobne noći“

Satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija „Čarobne noći”, čije je prvo prikazivanje kod nas bilo na ovogodišnjem FEST-u, naći će se na bioskopskom platnu Kombank Dvorane.

Film prati priču o troje mladih, ambicioznih scenarista osumnjičenih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta čije je telo pronađeno u reci Tibar.

Radnja filma smeštena je s početka 90-ih godina prošlog veka, kada se u Italiji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu i kada je fudbalsku groznicu pratio usklik navijača i himna poznata kao „Čarobne noći“. Film opisuje i period kada italijanska kinematografija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije koja u jednom trenutku biva iscrpljena.

Reditelj Paolo Virci, rođen u gradu Livornu u Italiji, na humoristički način donosi duh Rima i eru italijanskog filma iz perioda kada se i sam doselio u prestonicu i period koji dobro pamti.

Osim priče o scenarstima, rediteljima i producentima Italije reditelj Virci privlači bioskopsku publiku i misterijom koja čini zaplet scenarija ovog filma.

Nakon što je 2016. godine preminuo poznati italijanski scenarista i reditelj Etore Skola, reditelj filma „Čarobne noći“ Paolo Virci je došao na ideju da snimi film: „Shvatio sam da nas je napustio poslednji od velikih i onda mi je palo na pamet da želim da se zahvalim tim mitskim likovima i to na šokantan način, igrajući se pomalo, baš kako su me oni i učili“.

Italijanski reditelj i scenarista Paolo Virci je rođen u Livornu, u Italiji 1964. godine. Nakon što je rano detinjstvo proveo u Torinu, Vircijeva porodica se seli nazad u Livorno gde on odrasta u radničkom kvartu. Kao dečak, počeo je da se interesuje za literaturu: Mark Tven i Čarls Dikens su mu bili među omiljenim piscima i njihovi romani kasnije će mu poslužiti kao uzor za scenaristički rad.

„Ibica“

Filip i Kerol, oboje razvedeni, upoznali su se i zavoleli. Filip, zaljubljen do ušiju u Kerol, spreman je da učini sve kako bi proveo vreme sa Kerol, čak iako to znači da mora da povede njena dva tinejdžera na letovanje sa njima. On pravi dogovor sa njenim sinom – ako momak položi maturski ispit, može da izabere destinaciju za njihov godišnji odmor. Filip, koji  je navikao na miran odmor na severu Francuske, neće znati šta ga je snašlo kada odu na porodično letovanje na najluđe ostrvo u Evropi – Ibicu.

Kristijan Klavije zbog potreba snimanja obišao je ovo ostrvo za koje važi da žurke nikada ne prestaju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i nazvao Ibicu „društvenim fenomenom”: „I moja deca su išla na Ibicu u svojim dvadesetim, tamo odlazi ceo svet. To je za mlade generacije verovatno ono što je nama predstavljao Vudstok. Taj potreba za kolektivnim doživaljajima je ostao isti, samo se vreme promenilo”.

Prva slika Ibice je naravno svima poznata: to je noćni klub na plaži. Arno Lemor, reditelj filma, upravo je počeo od ovog ambijenta: „Ibica je globalni brend, veliki mit. Postavili smo kamere na najpopularnijem mestu u tom trenutku – klubu Ushuaia. Klub je od jutra do pet popodne hotel, dizajniran kao teatar i nova scenografija se postavlja svakoga dana cele nedelje“.

Najpopularniji DJ u Francuskoj (neki će reći u na svetu) je naravno deo Ibice – David i Cathy Guetta. Za reditelja naravno nije bilo opcije da ih zaobiđe. „Nažalost, David nije mogao da učestvuje u snimanju zbog svog rasporeda, pa se pojavljuje Cathy Guetta, (sad već bivša supruga), što je njemu bilo beskajno zabavno, jer je to bio prvi put da se ona pojavila u ovakvom projektu. David i Cathy su poznati po najluđim i unapred rasprodatim žurkama”.

Film Mrak
  • Save
Previous post Završeno snimanje filma „Mrak“ Dušana Milića
Film Ajvar
  • Save
Next post Pogledajte prvi trejler domaćeg filma „Ajvar“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap