Advertisement Section
Header AD Image

Šesnaest filmova iz svih krajeva sveta, šesnaest neverovatnih priča o snazi, volji i nepokolebljivosti osoba sa invaliditetom koje ne pristaju da im invaliditet bude bilo kakva vrste prepreke u životu. Filmovi koji bude nadu, daju inspiraciju i ljubav.

Bosifest nije festival ZA osobe sa invaliditetom, to je festival OD osoba sa invaliditetom ZA sve ljubitelje filma, koji će svim posetiocima prirediti posebne trenutke.

BOSIFEST 2022 se održava od 17. do 19. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci pod sloganom „Nevidljive linije“.

 „Bosifest se ove godine po trinaesti put predstavlja publici donoseći vrlo zanimljive filmove koji nam predstavljaju osobe sa invaliditetom u različitim životnim okolnostima. Gledaćete filmove koji će pomoći da se bolje shvati i razume odnos prema osobama sa invaliditetom i prihvati različitost. Kako živimo u vremenima gubitka moralnih vrednosti mislim da naš festival filmova doprinosi pre svega senzibilizaciji mladih ljudi prema osobama sa invaliditetom, ukazuje na ljudske vrednosti u prihvatanju i davanju.

Ove godine prijavilo se preko 150 filmova iz 36 država iz svih krajeva sveta. Selektor Miroljub Stojanović u velikoj konkurenciji izabrao je 16 najboljih filmova. Tokom festivala biće održane radionice, performansi i izložba. U goste će nam doći i filmski autori iz SAD i Kanade”, kaže direktor festivala Darko Ivić.

Svake godine članovi žirija su eminentni filmski stvaraoci. Članovi žirija Bosifest 2022 su: Dejan Petrović, scenarista i reditelj, Marija Stojnić, rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova i Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj.

„Kada upoznajemo različite ljude fokusirani smo na fizički izgled i na osnovu toga često donosimo konačni sud o njima. Često su baš zbog toga osobe sa invaliditetom diskrimisane. Zato je malo potrebno da “zagrebemo” ispod površine i pogledamo šta se krije unutar svakog od nas”, kaže Darko Ivić direktor festivala.

BOSIFEST se održava u organizaciji Hendi centra Koloseum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Srbije, Lidla, Skay hotela i Kopernikus Hotela Prag.

Detaljne informacije o festivalu možete pronaći na sajtu bosifest.rs.

marko reca
  • Save
Previous post Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci
Moonage Daydream FOTO Slobodna zona
  • Save
Next post 18. Slobodna zona predstavlja filmske poslatice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap