Advertisement Section

Kristofer Hampton
  • Save
Prestižna nagrada pripala je palićkom laureate zajedno sa Florijanom Zelerom, rediteljem filma, i dramskim piscem istoimene pozorišne drame koja je poslužila kao polazište za “Oca” u kojem su glavne uloge ostvarili Entoni Hopkins, takođe nagrađen Oskarom za taj film, i Olivija Kolman.

Tokom boravka na Festivalu evropskog filma pre četiri godine, kada mu je na Letnjoj pozornici u Paliću uručena nagrada za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, Hampton je izjavio da scenaristi nisu adekvatno vrednovani, ali i da je razumljivo da se pre svega rediteljima pripisuje film. Scenarista filmova „Karington”, „Opasne veze”, za koji je osvojio prvog Oskara za adaptirani scenario, i „Pokajanje”, ukazao je da je scenario osnov filma.

„Kao piscu, vaš je zadatak da sarađujete sa rediteljem, da se trudite da ga ubedite u vašu ideju. Mislim da najbolji reditelji razumeju da je scenario osnova svega”, kazao je Hampton na 24. Festivalu evropskog filma Palić.

Ističući da veoma voli proces rada sa dobrim rediteljem, poput Stivena Frirsa, koji mu je omiljeni, Hampton je rekao da bliskost te saradnje proizvede nešto bolje nego što bi jedan ili drugi mogli da urade sami.

„To je ideal – da radite tako blisko sa rediteljem da je na kraju teško razlučiti ko je šta uradio u konkretnom filmu. Ali da, scenaristi nisu vrednovani sasvim koliko bi trebalo”, rekao je Hampton.

O iskustvu sa Oskarom koji je prvi put osvojio još 1989. godine, Hampton je objasnio da je pre svega, divno dobiti tu nagradu, koja povećava i cenu dobitnika. S druge strane, kako je rekao, sa tom nagradom stiže i neka vrste nervoze.

„Posle Oskara prošlo je šest godina pre nego što sam mogao da radim sledeći film. Oskar donosi veliki benefite, ali i čini da se ljudi postave tako da pažljivo razmisle pre nego što vam priđu sa nekim predlogom”, ispričao je Hampton na Paliću.

identitet srpskog filma
  • Save
Previous post Serijal tribina „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku”
Veliko iskopavanje
  • Save
Next post Pet filmova koje ne bi trebalo da propustite na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap