Advertisement Section

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je da je film „Dovlatov”, reditelja Alekseja Germana mlađeg u produkciji kuće „Art & Popcorn”, u užem izboru za nominacije u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma za 31. po redu nagrade Akademije.

Ovo je šesta po redu nominacija za filmove u čijem snimanju je učestvovala producentska kuća „Art & Popcorn”

„Dovlatov”, sa našim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, publika će moći da vidi u subotu od 20 časova na okviru Zemunskog otvorenog festivala (Veliki trg, Zemun, ulaz na projekciju je besplatan), a od sledeće nedelje biće na repertoaru Bioskopa „Fontana”.

Ove godine je u užem izboru Evropske filmske akademije 49 filmova, a nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra.

„Dovlatov” je premijerno prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300 hiljada gledalaca.

Radnja filma je smeštena u Lenjingrad (Sankt Peterburgu), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (njegov lik tumači Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.

U narednom periodu 3.500 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama, a konačne nominacije će zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma u Sevilji.

Jérôme Le Maire
  • Save
Previous post Izgaranje (Jérôme Le Maire, 2016)
Kad budem mrtav i beo
  • Save
Next post Zemunski otvoreni festival od 23. do 26. avgusta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap