Advertisement Section

Drugo izdanje Ecoscope, programa u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, koji ujedinjuje filmske projekcije i razgovor na temu ekologije i zaštite životne sredine, održaće se od 1. do 7. aprila na online platformi.

U sklopu programa publika će imati priliku da besplatno pogleda dva najnovija dokumentarna ostvarenja, kao i razgovore stručnjaka o globalnom problemu upravljanja otpadom i zagađenja vazduha crnim ugljenikom (PM2.5).

Van prostora i vremena (Matter Out of Place) čuvenog austrijskog autora dokumentarnih filmova Nikolausa Geyrhaltera (Our Daily Bread, 7915 km, Homo Sapiens) dobitnik je nagrade Pardo verde WWF na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu koja se dodeljuje za ostvarenja koja promišljaju ekološke teme i nude nova i izazovna tumačenja koja podstiču na promenu.

Autor prati tragove otpada širom planete – od planinskih vrhova Švajcarske sve do Nepala, Maldiva i pustinja Nevade, kako bi ovekovečio nastojanja ljudi da zagospodare nepreglednim količinama otpada. Jesu li prikupljanje i spaljivanje otpada sizifovski napori koji taj gorući problem rešavaju tek prividno?

U dokumentarcu Tamni pokrov sveta (Earth Beneath a Dark Lid) reditelj Amir Muratović prati pilota, fotografa, alpinistu i ekologa Matevža Lenarčića na putu oko sveta ultralakom letelicom. Matevževa putovanja dobijaju dublje značenje nakon što upozna naučnika Grišu Močnika koji istražuje uticaj crnog ugljenika, drugog najvećeg uzročnika klimatskih promena koje utiču na globalno zagrevanje. Kao deo projekta Green Light World Flight, Matevž i njegov tim putuju od Sarajeva i Milana preko Afrike, Patagonije, Antarktika sve do Indije i Butana stvarajući izvanrednu kolekciju informacija kako bi doprineli razumevanju gde se sve čestice crnog ugljenika zadržavaju.

U delu programa pod nazivom Ecoscope Talks“ učestvuju Jaka Kranjc koja vodi udruženje „Ekolozi bez granica“ (Slovenija) i Maja Prijatelj Videmšek, novinarka dnevnih novina „Delo“ iz Slovenije specijalizovanog za teme ekologije i zaštite životne sredine. Razgovor će, kao i filmovi, biti dostupan besplatno za vreme trajanja programa na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ecoscope je zajednički program filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festivala, Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi i Ljubljanskog filmskog festivala. Osmišljen je s ciljem jačanja svesti o očuvanju prirode i nastojanjem vodećih festivala iz regiona da svojim delatnostima doprinesu pozitivnim društvenim promenama. U okviru prvog izdanja ovog programa predstavljen je dokumentarac Tajni život drveća.

Projekt je podržan od strane Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe.

Tamni pokrov sveta

Festival austrijskog filma
  • Save
Previous post Austrijski filmski festival 2023 od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova u Srbiji
Darko Lungulov
  • Save
Next post Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ dobitnik pobednik Martovskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap