Advertisement Section

Od srede 14. do nedelje 18. marta 2018. u svečanoj sali  Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici,  biće održan  XVII Festival iranskog filma. Na toj tradicionalnoj manifestaciji biće prikazano pet filmova iz novije produkcije, u periodu od 2008. do 2017. godine.

Među njima su drame iz savremenog života „Iznuda“ Hadija Na’iđija, „Tako jednostavno“ Reze Mirkarimija, ali i film za decu i omladinu „Ranina ćutnja“ Behzada Rafi’ia.

PROGRAM

Sreda, 14.3.

19:00 „Ranina ćutanja“ (IRA, 2014)
Ranna’s Silence
Ul: Mađid Potki, Nasrin Babai
R: Behzad Rafi’i

Četvrtak, 15.3.

18:00 „Ranina ćutanja“ (IRA, 2014)
Ranna’s Silence
Ul: Mađid Potki, Nasrin Babai
R: Behzad Rafi’i

20:30 „Iznuda“ (IRA, 2014)
Voice of Silence
Ul: Hesam Mahmudi, Širin Esmaili
R: Hadi Na’iđi

Petak, 16.3.

18:00 „Iznuda“ (IRA, 2014)
Voice of Silence
Ul: Hesam Mahmudi, Širin Esmaili
R: Hadi Na’iđi

20:30 „Pod zadimljenim krovom“ (IRA, 2017)
Zire saghfe doo
Ul: Farhad Aslani, Marila Zare’i
R: Puran Derahšande

Subota, 17.3.

18:00 „Pod zadimljenim krovom“ (IRA, 2017)
Zire saghfe doo
Ul: Farhad Aslani, Marila Zare’i
R: Puran Derahšande

20:30 „Tako je jednostavno“ (IRA, 2008)
Be hamin sadegi
Ul: Šadmehr Rastin, Hengame Gazijani
R: Reza Mirkarimi

Nedelja, 18.3.

18:00 „Tako je jednostavno“ (IRA, 2008)
Be hamin sadegi
Ul: Šadmehr Rastin, Hengame Gazijani
R: Reza Mirkarimi

20:30 „Azar, Šahdoht,  Parviz i ostali“ (IRA, 2008)
Azar Shahdokht Parviz va Digaran
Ul: Mehdi Fahimzade, Gohar Hejrandiš
R: Behruz Afhami

Ranina ćutnja

Priča prati sedmogodišnju devojčicu Ranu koja živi u malom selu na severu Irana. Ona ima retku ćubastu kokošku koja se zove Kakoli. Na njenim jajima Rana bojicama crta piliće. Jedne kišovite večeri Kakoli nestaje. Svima se čini da ju je odneo šakal, zbog čega Rana pada u šok i zanemi. Njen brat Rahman dolazi na ideju da iskoristi Kakolina jaja kako bi se izlegli pilići njene vrste, no otkriva da je majka prodala jaja preprodavcu. Rahman uz pomoć svog prijatelja Hasana kreće u urnebesnu potragu za Kakolinim jajima.

Iznuda

Mirhašem je mladi sveštenik koji je nedavno sa svojom suprugom Ferešte uspeo da kupi skromnu kuću. Tom prilikom Mirhašem je izdao ček bez pokrića koji dospeva u ruke čoveku nestrpljivom da dobije svoj novac, te kreće da ga progoni.

Pod zadimljenim krovom

Širin je sredovečna žena koja se u svom porodičnom životu suočava sa problemima sa sinom i mužem. Pada u krizu bezuspešno pokušavajući da ostvari komunikaciju s njima. Njen trud za izlazak iz te krize suočava je sa novim izazovima.

Tako jednostavno

Priča o svakodnevnici jedne domaćice koja ima dvoje dece. Njen muž je građevinski inženjer i usled njegovog čestog odsustva zbog posla ona se oseća usamljeno. Dečiji problemi joj takođe zadaju brige. Budući da je iz nomadske porodice, nedostaje joj rodbina i oseća nostalgiju za svojim selom. Vremenom postaje depresivna žena čija je jedina radost sećanje na prošlost. Želi da na kratko ostavi porodicu i ode sa bratom u svoj rodni kraj, no okolnosti joj to ne dozvoljavaju.

Azar, Šahdoht, Parviz i ostali

Supruga čuvenog glumca sticajem okolnosti dobija ulogu u njegovom poslednjem filmu, i privlači toliko pažnje kritičara da muž počinje da joj zavidi. Njihov do tada srdačan i topao odnos počinje da se hladi, te ona na posletku prestaje da govori s mužem i odlazi u porodičnu vikendicu kod Damavanda. Njihov odnos prolazi kroz niz promena, sve dok se njihova ćerka iznenada i bez najave ne vrati iz inostranstva.

Filmski centar Srbije
  • Save
Previous post Srpska delegacija na marketu lokacija u Mumbaju
Revolucionarni dom
  • Save
Next post „Montenegro short wave“ u DKSG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap