Advertisement Section

Ostvarenje „Pećina” je na Festivalu u Veneciji prošle godine nagrađeno Specijalnom nagradom žirija, prikazano je na skoro svim relevantnim svetskim i regionalnim filmskim festivalima, preko festivala u Solunu, Njujorku, Sevilji, Karlovim Varima, pomenutom Venecijanskom festivalu, na DokuFestu u Prizrenu, kao i na Festivalu autorskog filma prošle godine u Beogradu.

Aluzija jeste odmah jasna – mitološki podzemni svet, od silaska u Had, preko Orfeja i Eridike do Platonovog mita u pećini asocijativno ređa misli jednu za drugom. I na tom meditativnom talasu se i ostaje u filmu.

Inspiraciju za film, kao i u prethodnom ostvarenju „Četiri puta”, Framartiono je pronašao u pejzažima Kalabrije, tačnije u poduhvatu mladih italijanskih speleologa koji 1961. godine stižu na sever Kalabrije, pred pećinu Bifurto. I tu otkrivaju drugu najveću pećinu na svetu. Film počinje „unutra“, odmah u prvom kadru smo spušteni u pećinu i gledamo ka gore. A gore su koze starog pastira koji je kao paralela napredovanju speleologa – on se kreće po površini, u svom svetu, koji se sastoji od rutine i lepote prirode.

U filmu „Pećina” zvuk igra veliku ulogu, ali ovo je film u kojem nema reči. U njemu su slike i misli u sprezi, ritmično smenjivanje kadrova donosi poentu: gde god čovek da smesti svoj život, bitno je da je u njemu miran sa sobom.

Pećina je namenjena kako ljubiteljima art –house filmova, tako i onima koji nisu toliko upoznati sa ovim žanrom. I baš zbog toga je prava prilika da u poeziji na filmskom pratnju spoznaju da je drugačije filmsko iskustvo moguće.

Pećina je na repertoaru domaćih bioskopa od 29. septembra, a podržao ga je Creative Europe – MEDIA programa. Distribucija Five Stars Film

Radovan Vujović, foto Fadil Šarki
  • Save
Previous post „Leto kad sam naučila da letim“ nagrada za režiju na LIFFE
Balkanima2022
  • Save
Next post 19. Balkanima od 4. do 9. oktobra u Domu kulture „Studentski grad”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap