Advertisement Section

Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za film „Zbornica”, uz komentar žirija: „kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici”.

Nagrada za najbolji scenario dodijeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film „Kelti”, u kojem je ponuđen, kako stoji u obrazloženju, „margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za cijelo društvo”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marini Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane u filmu „Zbornica“, jer “za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerka”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Predragu Mikiju Manojloviću, za ulogu strica u istoimenom filmu, a u odluci Žirija stoji: „Toliko puta smo ga vidjeli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”.

Nagrada „Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodijeljena je Jeleni Stanković, za najbolju fotografiju u filmu „Strahinja Banović“, jer „uz svakog uspješnog reditelja, stoji uspješna snimateljka”. 

Specijalno priznanje žirija 35. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala otišlo je u ruke reditelju Ivanu Bakraču, za film „Poslije zime“, koji je „generacijski vapaj za slobodom”.

Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film žiri je dodijelio filmu „Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića, koji na društveno progresivan način, uz upotrebu precizne filmske nacije, „pokazuje svijet humanosti za koji smo mislili da je autsajderski, a zapravo prilika da publika prođe kroz prilagođavanje”.

U ovoj kategoriji dodijeljeno je i specijalno priznanje filmu „Gnijezdo” reditelja Hlynur Palmasona, uz obrazloženje da kroz minimalistički dispozitiv prikazuje dnevnik jednog radosnog djetinjstva i čini da „zajedno idemo ka utočištu kojem svi težimo”.

Zlatna mimoza za najbolji studentski film pripala je ostvarenju „Planiranje ljeta” u režiji Alexandru Mironescu, studenta Nacionalnog univerziteta za pozorište i film „I.L. Caragiale” u Bukureštu, „za narativno umjeće, osobenost u glumi, ambiciozni vizuelni stil i tehničku virtuoznost kinematografije 35mm filma”.

Žiri je u kategoriji studentskog filma dodijelio i specijalna priznanja: crnogorskom autoru Andriji Mugoši za „specifičan pank vizuelni stil, izuzetnu glumu i tretman životne apsurdnosti” u filmu „Ječam žela“ i Karmen Obrdalj sa banjalučke akademije koja u ostvarenju „Kad jutro svane” nudi “iskren portret snažnog ženskog protagoniste koji se bori za svoje želje i strasti u provincijalnoj sredini”.

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu „Jahači” Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: „Priču ,,Jahača“ ličnom mogu doživjeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”.

Plaketa „Milan Žmukić”, o kojoj su odlučivali članovi festivalske Direkcije i predstavnik „Centar filma” Beograd, pripala je Gordani Ogurlić, dugogodišnjoj urednici filmskog programa u JUK “Herceg-fest”, i novinarki i publicistkinji Vitki Vujnović, za angažman na Festivalu od prvog izdanja do danas.

Savjet Festivala je, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, Poveljama zahvalnosti nagradio filmske montažerke Sonju Pekić i Ginu Paović, koje su, pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vrijeme angažovane za brigu o celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

Savjet festivala ove godine je dodijelio i nagrade za životno djelo reditelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac, a one su uručene na otvaranju Festivala.

Odluke u takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma donio je žiri u sastavu: glumica Jelena Gavrilović, reditelji Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić i scenarista Stefan Bošković.

Žiri dokumentarnog filma činili su reditelji Samir Karahoda i Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović.

U žiriju koji je odlučivao o najboljem studentskom filmu bili su reditelj Nikola Ljuca, producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Zvanični žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA činili su Mikelanđelo Mesina, Nino Kovačić i Stojan Stamenić.

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijh u regionu, nakon dodjele nagrada na Kanli kuli, zatvara dobitnik Zlatne palme na festival u Kanu, film Rubena Ostlunda „Trougao tuge”.

Festival je tokom proteklih sedam dana u Herceg Novom okupio filmske stvaraoce iz cijelog svijeta i brojne ljubitelje sedme umjetnosti. Publika je imala priliku da uživa u filmovima pet festivalskih programa, na lokacijama na otvorenom: tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Milčo Mančevski
  • Save
Previous post Milčo Mančevski dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ jubilarnog 15. festivala LIFFE
Film_Mrak _Fotografije Kiril Prodanov
  • Save
Next post Film „Mrak” srpski kandidat za Oskar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap