Advertisement Section

Filmska sekcija je besplatna radionica namenjena srednjoškolcima iz Beograda koji uživaju u filmovima i u razgovorima na filmske teme, ali i onima koji žele da proniknu u tajnu stvaranja sa druge strane kamere. 

Već dugo živimo u dobu raznih ekrana, bez kojih svoje živote više ne možemo ni da zamislimo, te koje ponekad koristimo i ne razmišljajući o poreklu sadržaja i njegovim porukama. Iako film postoji mnogo duže od videa koji danas okupiraju našu pažnju, mnogi elementi filmskog jezika su ostali nepromenjeni, a čak se i današnji jutjuberi njima koriste. Zato ova sekcija – pored konkretnog znanja o kinematografiji, nasleđu, filmskim postupcima i iskustvima – pomaže učesnicima da osveste i prepoznaju kako vizuelni mediji utiču na njih, te da i sami učestvuju u stvaranju kratkometražnog filma. 

Filmska sekcija će se održavati u Jugoslovenskoj kinoteci, svake subote, počevši od 18. septembra pa sve do kraja 2021. godine. U prvom delu radionice učesnici prolaze kroz osnove filmskog jezika, te se u drugom upoznaju sa bogatim nasleđem partnerske institucije – Jugoslovenske kinoteke – prolazeći kroz istoriju filmske umetnosti koristeći potencijale ove ustanove na najbolji način (filmska građa, rekviziti, kostimi, posteri, profesionalne knjige snimanja, kao i projektovanje filma sa trake). U trećem delu sekcije učesnike očekuju diskusije sa filmskim profesionalcima iz različitih oblasti, koji će preneti svoja iskustva rada na filmu. Ovaj deo obuhvata 5 predavanja, od kojih svako pokriva jedan važan segment i fazu razvoja filma. Filmska sekcija sadrži i dodatna, prateća predavanja, tokom kojih će učesnici biti posvećeni kritičkom promišljanju filma, kao i pisanju tekstova/kritika o filmovima sa repertoara Jugoslovenske kinoteke, ali i nekih značajnih festivala, poput Festivala autorskog filma. Decembar je rezervisan za praktičan rad, za osmišljavanje, snimanje i monitranje kratkometražnog filma.

Radionicu Filmska sekcija organizuje udruženje za edukaciju u oblasti audiovizuelne umetnosti, Filmkultura, uz , Jugoslovensku kinoteku, a pod vođstvom mentora Jovana Markovića, Radiše Cvetkovića i Maše Seničić. 

Srednjoškolci zainteresovani da postanu deo Filmske sekcije treba da pošalju kratko motivaciono pismo (o tome zašto žele da budu deo sekcije) i kratki tekst o filmu po izboru, na mejl filmskafilmska@gmail.com.

Rok za prijavu je 1. septembar.

Na radionicu će biti primljeno najviše 15 učesnika, a odabrani će biti mejlom obavešteni o daljim koracima u prvoj nedelji septembra. Molimo vas da poziv podelite sa svim srednjoškolcima iz Beograda koji misle o filmu i žele da učestvuju u njegovom stvaranju! 

joakim trir
  • Save
Previous post Zlatni toranj 28. Festivala evropskog filma Palić filmu „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira
ukrotiti bastu
  • Save
Next post Najbolji filmovi Sandensa na Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap