Advertisement Section

Svetsku premijeru na 74. Filmskom festivalu u Lokarnu imao je švajcarsko-srpski sedamnaestominutni igrani film „Vesti“ (izvorni naslov „Real News“). Film Luke Popadića bio je premijerno prikazan 12. avgusta u programu „Leopradi budućnosti“, dok su reprize bile planirane za 13. i 14. avgust 2021. godine.

Film „Vesti“ snimljen je krajem 2019. godine u Srbiji i podržan je od strane Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija. Priča filma prati mladog američkog TV reportera Džejmsa koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Shvativši da izveštavanje u ratu i bombardovanju Srbije baš nije crno-belo i postavši svestan medijskih manipulacija, Džejms je nakon bombardovanja zgrade RTS-a primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku.

Film „Vesti“ je nastao u produkciji producentskih kuća Catpics (producent Rajko Jazbec) i Radar Film (producent Luka Popadić), obe iz Ciriha, i dve srpske producentske kuće – Prababa produkcija (producentkinja Jovana Nikolić) i Stanković i sinovi (producent Marko Stanković). Scenario za film je napisao reditelj Luka Popadić, zajedno sa Tamarom Baračkov. Direktor fotografije je Paskal Rajnman (Pascal Reinmann), film je montirala Jelena Maksimović, a muziku je komponovala Janja Lončar. Kostim su radile Valentina Vujović i Veliborka Brankov. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl (Ryan Whittle), a u filmu takođe glume Nebojša Ljubišić, Strahinja Blažić i Džejn Slevin (Jane Slavin).

Rajan Vitl nam je o svojoj ulozi rekao: „Džejms je mlad, neiskusan novinar kome se prosto desi da izveštava o bombardovaju Beograda. Doživljavam ga kao nekog ko nikada nije bio preterano vešt, nikada mu ništa nije išlo od ruke, i sada, kada je pred njim životna prilika za napredovanje u karijeri, očajnički pokušava da uspe i pronađe svoju svrhu. Isprva, ta svrha je idealistička, donekle naivna. Tada mora da se odluči: ili da ne odustaje od svojih uverenja, ili da ih pregazi i postane deo novinarske zajednice, što mu je san već veoma dugo.“

Reditelj Luka Popadić je rođen u Švajcarskoj gde je i odrastao. Studirao je istoriju i političke nauke u Cirihu. Radio je kao asistent režije u čikaškom Gudmen teatru, kao grafičar u Cirihu i takođe u berlinskoj produkcijskoj kući Pandastorm Pictures. Završio je petogodišnju školu za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine, gde je i stekao zvanje mastera. Bio je pomočnik režije na dva filma Želimira Žilnika („Naš čovek u Gabonu“, 2014;  „Destinacija_Serbistan“, 2015).

Obrazlažoći svoju želju da snimi film o dvostrukim aršinima stranih medija pri izveštavanju o bombardovanju Radio-televizije Srbije, Luka Popadić je istakao: „Postoje dva glavna razloga zbog kojih sam se upustio u snimanje filma Vesti… Tokom bomardovanja 1999. godine bio sam u Švajcarskoj i veoma me pogodilo što je javno mnjenje na Zapadu toliko jednostrano izveštavalo o događajima u bivšoj Jugoslaviji. Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom društvu. A drugo pitanje je meni, a i verujem mnogim mojim kolegama iz filma izuzetno blisko… Koliko smo spremni da odstupimo od svojih ubeđenja zarad uspeha (festivalskog, fondovskog, komercijalnog…) i sami sebe da ubedimo da ona nikad nisu postojala? Vesti je film koji otvara ova pitanja.“

ukrotiti bastu
  • Save
Previous post Najbolji filmovi Sandensa na Beldocsu
strahinja banovic1
  • Save
Next post Strahinja Banović osvojio Karlove Vari
Share via
Copy link
Powered by Social Snap