Advertisement Section
Header AD Image

Za Najbolji dečji animirani film, nagrađen je film „Ptica i kit”, Kerol Frimen iz Irske. U kategoriji za Najbolji studentski animirani film, od 46 ostvarenja iz 17 zemalja, posebna priznanja su dobili filmovi: „Bilešov”, Kristifera Saroua iz Nemačke, „Dobre namere” autorke Ane Mantzaris iz Velike Britanije, film „Žmurke”, autorke Barbore Halirove iz Češke Republike, a nagrada SEA Instituta, dodeljena je filmu „Svetlost”, Gorana Rakića iz Srbije.

Glavnu nagradu u ovoj kategoriji, dobio je film „Ćerka”, Darije Kaščeve iz Češke Republike.

Nagradu za Najbolji srpski animirani film, dobio je film „Florigami”, autorke Ive Ćirić iz Srbije.

U nadmetanju za Najbolji autorski animirani film i Gran pri ovogodišnje Balkanime, učestvovalo je 30 filmova iz 17 zemalja Evrope. Posebna priznanja u ovoj kategoriji, dobili su sledeći filmovi: Francuski film „Jaje” autorke Martine Skarpeli, „Snažna ljubav” Mikite Ljuskov iz Ukrajne. Specijalno priznanje za scenario, dobio je film „Ponestaje mi cigareta”, Osman Serfa iz Francuske, a kao najbolji film za region Jugoistočne Evrope proglašen je film „Prelazak”, Igora Ćorića iz Srbije.

Titulu pobednika u ovoj kategoriji I Gran pri 16. Balkanime, odneo je film „Vreme medveda”, autorke Agnes Patron iz Francuske

Nakon proglašenja pobednika, publika je prisustvovala projekciji nagrađenih filmova.

Tokom ceremonije zatvaranja festivala, prikazani su proizvodi radionice „Vajarske tehnike modelovanja karaktera”, koja je trajala četiri dana u okviru ovog festivala, a tokom koje je Stevan Živkov, majstor klasične animacije, polaznike obučavao kako mogu izvajati svoj model za crtanje, uz pomoć biolina, papira i drugih dostupnih materijala.

Bioskop
  • Save
Previous post Jesen i zima u domaćim bioskopima
Goran Paskaljević
  • Save
Next post Goran Paskaljević predstavlja Srbiju u Kini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap