Advertisement Section
Header AD Image

U dve takmičarske večeri programa jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 80 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 30 zemalja sveta. O nagradama u konkurenciji jednominutnih filmova odlučivaće domaći tročlani žiri u sastavu: Vanja Kovačević, montažerka i rediteljka, Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičari Vladimir Grbić, pozorišni i filmski glumac.

Pored takmičarskog programa jednominutnih filmova, po prvi put će biti prikazani kratkometražni filmovi (dužine do 25 minuta) u takmičarskom programu pod nazivom „9413“. Za ovaj program odabrano je 10 filmova, od kojih su neki bili prikazani na najvećim svetskim festivalima poput Berlinala i Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Greg De Cuir, filmski kustos, teoretičar i prevodilac iz Beograda.

U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 12 domaćih filmova. Devet jednominutnih ostvarenja i tri kratkometražna filma „Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Mandela efekat“ Mihajla Vitezovića i „Život“ Nenada Teofilovića.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „The Magnificent Seven – Heroji Holivuda“, koja reflektuje situaciju heroja i superheroja u savremenom svetu a posvećena je Vorkapiću i njegovim saradnicima u Holivudu. Temu će pratiti istoimena virtuelna izložba. Od pratećih programa izdvajamo Radionicu glume, čiji mentor je član žirija Vladimir Grbić, program posvećen Vladimiru Vladi Petriću, teoretičaru, reditelju i profesoru filmske umetnosti, koji je preminuo prošle godine, kao i dokumentarnu emisiju o otkrivanju spomen ploče Slavku Vorkapiću u Dobrincima, 2006. godine.

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a autor animiranog džingla festivala je Mihajlo Dragaš.Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume.

Festival je od osnivanja posvećen liku i delu Slavoljuba-Slavka Vorkapića (1894-1976), srpsko-američkog filmskog montažera, reditelja i pedagoga, rođenom u Dobrincima kod Rume.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, uz podršku lokalnih partnera i medijskih sponzora.

Svi programi biće dostupni na linkovima u toku pet festivalskih dana na sajtu festivala, kao i na društvenim mrežama. Svi programi će biti dostupni online za besplatno gledanje u toku festivala.

trebinje 2020
  • Save
Previous post Velika povelja Leotara Mariji Perović
U slavu ljubavi
  • Save
Next post Svetska premijera novog filma Tamare Drakulić „U slavu ljubavi“ u Sarajevu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap