Advertisement Section

U izboru se nalazi i pet domaćih ostvarenja i koprodukcija: „Kavijar konekšn” (Srbija/SAD, 2008) i „Nacionalni park” (2006) reditelja Dragana Nikolića, „Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića (Srbija/Crna Gora, 2007), „Povratak mrtvog čovjeka” Petra Oreškovića (Srbija/Hrvatska/BiH, 2006) i „Oženiću celo selo” Željka Mirkovića (2010).

Međunarodni festival dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), kao najveća baza dokumentarnih filmova, odlučio je da preko 300 filmova iz njihove prestižne kolekcije postane dostupno na mreži, što predstavlja dar i za profesionalce i za filmske entuzijaste koji su primorani da ostanu kod kuće i ograniče svoja druženja tokom pandemije virusa COVID-19.

Među filmovima za besplatno gledanje nalaze se istaknuti evropski dokumentarci i festivalski hitovi  „Solar Mama“ (Jehane Noujaim i Mona Eldaief, 2012), „On the way to school“ (Ozgur Dogan i Orhan Eskikoy, 2008), „Who will be a Gurkha“ (Kesang Tseten Lama, 2012), „Ukrainian Sheriffs“ (Roman Bondarchuk, 2015) i „Runaway“ (Kim Longinotto i Ziba Mir-Hosseini, 2001).

Naslovi se mogu pretraživati prema temi, zemlji produkcije, selekciji festivala, dužini trajanja i izdanju. Da biste pristupili kompletnom katalogu na engleskom i holandskom jeziku.

U poslednjih nekoliko dana, ovaj holandski filmski festival najavio je period za prijave za festivalsko izdanje 2020, kao i osam grantova u okviru IBF Classic selekcije. U zimskom krugu izbora, Fond Bertha dodelio je 115 hiljada evra za osam dokumentarnih projekata u razvoju, produkciji ili post-produkciji.

Ovogodišnje izdanje IDFA održaće se od 18. do 29. novembra 2020. godine.

malisan
  • Save
Previous post „Mališan“ Danila Bećkovića na tri kontinenta
  • Save
Next post Online festival kratkog filma Moja draga karantina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap