Advertisement Section

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 biografskih filmova koje ne smete propustiti:

 

DNEVNIK IZ GVANTANAMA

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021 / 02:10
Selekcija: Official Selection
Režija: Kevin MekDonald

Dvostruka oskarovka Džudi Foster nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Salahi je bez optužnice i suđenja 14 godina bio zatočen u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo. Gubeći nadu, Salahi je pronašao saveznike u advokatici Nensi Holander i njenoj saradnici Teri Dankan, koju glumi Šelin Vudli. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015.

 

TOXICOMA

Mađarska 2021 / 02:04

Selekcija: Novi mađarski film

Režija: Herendi Gábor

Narkomanska zvezda i opaki psihijatar sukobljavaju svoja ega, ali ni za jednog nema pobede dok traju međusobni napadi. Po memoarima glumca Đeze Saboa.

 

GORBAČOV. RAJ

Letonija, Češka 2020 / 01:40
Selekcija: Novi evropski dokumentarni film
Režija: Vitaliy Manskiy

Intervju sa bivšim predsednikom SSSR-a Mihailom Gorbačovom, jednim od najuticajnijih ličnosti prošlog veka, čija je vladavina najavila kraj Sovjetskog Saveza. U intimnom okruženju, on iznosi svoje viđenje Rusije nekada i sada.

 

 

NUN OF YOUR BUSINESS

Hrvatska 2020 / 01:11

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Ivana Marinić Kragić

Dve časne sestre upoznale su se u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana.

 

FELLINOPOLIS

Italija 2020 / 01:29
Selekcija: Novi evropski dokumentarni film

Režija: Silvia Giulietti
Uđite u svet Federika Fellinija. Svet iza njegove kamere, na scenama i kulisama njegovih filmova. Snimci urađeni skrivenom kamerom, koje je na svetlost, nakon 40 godina, izneo Feručo Kastronuovo. Između 1976. i 1986., Feručo je snimao filmove koji prikazuju zakulisne aktivnosti tokom snimanja Fellinijevih filmova Grad žena, A brod plovi i Džindžer i Fred, otkrivajući odvojeni svet, grad mašte, naseljen jedinstvenim likovima, koji imaju svoj vlastiti život… pravi Fellinopolis.

 

ptice
  • Save
Previous post Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 28. Festivalu evropskog filma Palić
Maja Milos
  • Save
Next post Projekat novog filma rediteljke Maje Miloš podržao i fond Euroimages
Share via
Copy link
Powered by Social Snap