Advertisement Section

U takmičarskom programu jednominutnih filmova, prema izboru selektora Marka Kostića, biće prikazano 81 najkraćih filmskih ostvarenja. O nagradama u ovoj kategoriji odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: Ivana Kronja, teoretičarka kulture i filmska kritičarka iz Beograda, Vladislav Knežević, filmski autor iz Zagreba i Milen Alempijević, umetnički direktor festivala Animanima iz Čačka. Najveći broj jednominutnih filmova u takmičarskom programu, čak 11, realizovani su u domaćoj produkciji.

Prema izboru selektora Milana Milosavljevića, u takmičarskom program kratkometražnih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazano 19 ostvarenja, raznovrsnih kako po stilskom tako i po žanrovskom određenju. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Alan Braun, reditelj eksperimentalnih filmova iz kanadskog Montreala. U tri takmičarske večeri biće prikazana četiri domaća filma – „Debeli utorak“ Aleksandrije Ajduković, „Neprilagođeni“ Dejana Petrovića, „Zvezda“ Danila Stanimirovića I „Čekaj me ovde“ Alekse Borkovića.

U netakmičarskom programu Panorama domaćeg kratkog filma, biće prikazano 5 domaćih dokumentarnih i igranih kratkometražnih filmova.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Vorkapić: Film i 21. vek“, o kojoj će biti diskutovano sa gostima festivala u nedelju, 25. juna. Na zvaničnom otvaranju, u četvrtak, 22. juna, biće dodeljena novoosnovana nagrada direkcije festivala „Slavko Vorkapić”, domaćem istaknutom filmskom reditelju Želimiru Žilniku, „za prepoznatljivost i konzistentnost filmskog stila i izraza”. Iste večeri, biće upriličeno otvaranje izložbe „Sonja Savić – devojka iz grada”, koja se realizuje u saradnji sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović” iz Čačka. Članovi žirija održaće svoja predavanja i prezentacije a kultni beogradski muzički autor Nikola Vranjković održaće koncert u petak, 23. juna, u Velikom holu Kulturnog centra.

Za vizuelni identitet plakata festivala pobrinuo se lokalni umetnik Dejan Delić, a džingl festivala realizovao je animator iz Bora Mihajlo Dragaš. Rumski umetnici, Branislav Crvenković i Željko Radić su kreirali nagrade festivala. Osnivač i organizator festivala je

Nezavisni filmski centar Vorky Team, koji neumorno nastavlja misiju propaganda života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Gradskom bibliotekom „Atanasije Stojković“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije I Opština Ruma. Lokalni partneri, sponzori i mediji takođe su dali svoju podršku festivalu Mister Vorky.

Kompletan program i satnicu festivala možete pronaćina sledećim linkovima:

http://vorkyteam.rs/

https://www.facebook.com/mistervorky/

https://www.instagram.com/mistervorky/

  • Save
Previous post Srpski glumci učesnici međunarodnog programa „ReActing as a Star“
seljaci
  • Save
Next post Srpski slikari i producenti angažovani na animiranom filmu „The Peasants / Seljaci”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap