Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Beta

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ će od 16. do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori, ugostiti brojne ugledne reditelje, glumce, muzičare, mlade filmske stvaraoce i studente filmskih škola iz celog sveta, najavljeno je danas u Ministarstvu kulture.

Za 11. „Kustendorf“ Ministarstvo kulture izdvojilo je 25 miliona dinara.

Osnivač i umetnički direktor „Kustendorfa“ Emir Kusturica najavio je na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i ministar kulture Vladan Vukosavljević da će festival otvoriti reditelj Ruben Ostlund, kanski pobednik sa filmom „Skver“.

Drugog festivalskog dana gost „Kustendorfa“ biće reditelj Paolo Sorentino sa kontroverznom serijom „Mladi papa“ koja će biti prikazivana 24 sata tokom svih pet festivalskih dana, rekao je Kusturica i dodao da tu seriju gleda kao roman o svim papama.

Tokom „Retrospektive velikana“ biće prikazivani nagradjivani filmovi Sorentina, rekao je Kusturica i dodao da će u okviru „Savremenih tendencija“ biti prikazani „Nikada nisi zaista bio ovde“ rediteljke Lin Remzi, filipinski film „Rikša“ dobitnik Zlatnog pehara u Šangaju, bugarski „Pravci“, kineski „Sunce koje može da pomera planine“, kao i francusko belgijski „Vernost“.

„Retrospektiva velikana’ biće posvećena jednom od retkih glumaca koji nikada nije napravio loš film Aleksandru Berčeku i reditelju Paolu Sorentinu, a u ovom programu biće prikazana i dva jugoslovenska filma ‘Breza’ i ‘Praznik’“, rekao je Kusturica.

Sorentinu će, kako je dodao, biti uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv „Drvo života“.

U takmičarskom delu biće prikazano 21 ostvarenje domaćih i stranih autora, a za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, tamičiće se filmovi mladih režisera.

Kusturica je dodao da je na konkurs prispelo više 600 radova, i da će u žiriju ćpored producentkinje Rose Atab biti i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur, dok će nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliti Ištvan Borbaš.

Prema rečima Kusturice, tokom festivala u centru pažnje biće i tema posvećena ulozi koju film ima danas, njegovoj sudbini, da li televizijska serija može da ga zameni, kao i to da li se film iz bioskopa seli na TV ekrane.

Kusturica je dodao da je Sorentino pravi saogovrnik na tu temu.

U okviru festivala u Andrićgradu, kako je najavio, biće otvorena restrosketivna izložba dela Petra Lubarde.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio je da je „Kustendorf“ jedna od najznačajnijih i najvažnijih manifestacija kojom se Srbija ponosi, zbog čega ulaganja u festival čine važan segment kulturne politike.

„Kada pogledamo listu gostiju ‘Kustendorfa’ u prethodnih 10 godina vidimo enciklopediju najznačajnijih filmskih stvaralaca“, rekao je ministar.

Dodao je da je „Mećavnik mesto kakvo malo gde postoji na svetu, a festival kulturni dogadjaj koji na jedinstven način spaja one koji su na vrhu i onih koji se ka tom vrhu penju“.

On je Kusturicu i „Kustendorf“ u simboličkom smislu uporedio sa Andrićevim hajdukom Stojanom iz priče „Veletovci“, kome Turci sa svih strana prete da se preda.

„Kusturica u toj svojoj borbi protiv ‘Turaka’ koji ga pozivaju da se preda pred trivijalnostima, jeftinom zabavom, nekvalitetnim sadržajima, nije sam poput hajduk Stanka, već im prkosi i poziva slične koji mu pružaju ruku i dolaze na Mećavnik, praveći od njega svetionik kulturnih dešavanja“, kazao je Vukosavljević.

Nemanjići - rađanje kraljevine
  • Save
Previous post Programski savet RTS traži prekid emitovanja „Nemanjića“
Piknik na Henging rok
  • Save
Next post Piknik na Henging rok (Peter Weir, 1975.)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap