Advertisement Section

U programu Kan Klasik predstojećeg, 74. festivala u Kanu biće prikazan film „Dan četrnaesti“ (1960) Zdravka Velimirovića i to sa digitalno restaurisane kopije koja je izrađena u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

Pre tačno 60 godina ova drama u produkciji „Lovćen filma“ bila je u trci za Zlatnu palmu. Tim povodom dve kinoteke su predložile, a Kanski festival prihvatio da je uvrsti u uglednu selekciju Kan Klasik. Restauracija je obavljena u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog crno-belog negativa, koji je skeniran, a restauracija je urađena u 2k rezoluciji.

Zdravko Velimirović (1930-2005) rođen je na Cetinju, a veći deo karijere ostvario je u Beogradu. U filmu „Dan četrnaesti“, prema scenariju Borislava Pekića i reditelja Velimirovića o grupi zatvorenika koji zbog dobrog vladanja dobijaju dve nedelje odsustva, igrali su Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica…

Kanski festival je zbog pandemije korona virusa pomeren sa svog tradicionalnog majskog termina na period od 6. do 17. jula.

„Dan četrnaesti“ je već treći film sa kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u selekciji Kan Klasik, nakon što su 2017. godine prikazani „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, a prošle, 2020. godine „Ko to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana.

Pored toga, na Berlinalu je 2018. godine prikazan film „Kad budem mrtav i beo“ (1967) Živojina Pavlovića, takođe digitalno restaurisan u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

faith and branko
  • Save
Previous post Film „Fejt i Branko” na otvaranju Beldocsa
somborski festival 2021
  • Save
Next post Glavni program na Somborskom filmskom festivalu u znaku domaćeg i evropskog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap