Advertisement Section

Nižu se pohvale američkih filmskih kritičara za srpski film „Zlogonje“ u režiji Raška Miljkovića, film, koji se upravo ovih dana predstavlja filmskom svetu i na najprestižnijem festivalu nezavisnog filma u SAD, festivalu Sandens.

Aleksander Ortega, u svojoj kritici za portal „Slug Magazine“, ističe izvanredne glumačke kreacije mališana, Mihajla Milavića i Selme Mahmuti. Osim toga, on ukazuje da su „Zlogonje“ obavile odličan posao i na planu prikaza Miličine borbe da prihvati razvod svojih roditelja. Ortega kaže da „Zlogonje“, bez imalo preterivanja, svoje junake predstavljaju kao uverljive pojave. Uz to, kako Ortega tvrdi, ovaj srpski film koristi prednosti odlaganja klimaksa u priči kako bi se istražile emocionalne i fizičke prepreke u tim zaista teškim situacijama. Osim toga, snimateljski rad i tople boje dočaravaju mističnost detinjstva. Premda ih odlikuje donekle lahorast ton, Miljkovićeve „Zlogonje“ pružaju zreo razgovor o legitimnim pitanjima kroz prizmu mladih junaka. Ovaj kritičar na kraju ističe da gledaoci ne mogu da pogreše ako odluče da ovo ostvarenje pogledaju na Sandensu ili kad i gde god im se za to ukaže prilika.

Les Roka u prikazu za „The Utah Review“ ističe da „Zlogonje“ zrače intelegintentnom i maštovitom iskrenošću, dodajući da ovaj srpski film očarava publiku zaumnom i napetom pričom koja je prikladno opisana ne kao dečiji nego kao film o deci. U ovom svom opsežnom prikazu Les Roka ukazuje da „Zlogonje“ međunarodnoj filmskoj zajednici signaliziraju umetničke potencijale podmlađene srpske filmske kulture. On ukazuje da su kritičarske pohvale i pozitivan odjek u slučaju Zlogonja ohrabrile srpsku filmsku industriju da tragaju za i da podrže i ostale filmske produkcije sa pričama o deci.

Brendon I. Gejlor je u svom prikazu za pop-kulturni blog „When You’re Not Working“ istakao da „Zlogonje“ istražuju smislene teme savremenog detinjstva sa jasno uočljivim poštovanjem. I pred Jovanom i pred Milicom, glavnim junacima ove filmske priče, su njihovi vlastiti izazovi i putovanja, oba ta aspekta filmu daruju vezu sa stvarnošću. To je pomešano sa uveljivim momentima, a krajnji rezultat je avantura koja u isti mah i zabavlja i svoje uporište iznalazi u zbilji. Gejlor ističe da je reditelj Raško Miljković ovde ne samo isporučio solidan prvi celovečernji film, nego je i napravio ostvarenje koje se obraća čitavoj porodici, na konto čega je zaslužio i dodatne poene. „Zlogonje“, po viđenju ovog kritičara, poštuju svaki uzrast, a, zajedno sa ostalim filmovima iz svoje selekcije na Sandensu, pravi su izbor za sve koje požele da svojoj deci predstave svet inostranog/neameričkog filma.

Dok1 - Festival dokumentarnog filma
  • Save
Previous post Otvoreno prvo izdanje festivala „ДОК#1“
Fest 2019
  • Save
Next post Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap