Advertisement Section

Reč je o prestižnom filmskom događaju za osnovce uzrasta od 12 do 14 godina, koji se jednom godišnje paralelno odvija u više od 70 evropskih gradova, a za cilj ima da mlade zainteresuje za evropske priče, ljude, kulturu, društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne osećaj zajedništva, razumevanja i tolerancije.

Kao i svake godine, u konkurenciji za nagradu su tri filma. Dva igrana i jedan dokumentarni, koje su selektirali ugledna imena iz filmske umetnosti i industrije zajedno sa tinejdžerima iz cele Evrope. Ovogodišnji filmovi su o pojedinicima koji imaju cilj – i koji se trude da idu putem koji su odabrali. O njihovim snovima i realnosti koja se dešava u prekidima maštanja. Izabrana ostvarenja su „Animal“ (Životinja), „Comedy Queen“ (Kraljica komedije), „Dreams Are Like Wild Tigers“ (Snovi su poput divljih tigrova).

„Animal“ (Životinja) je dokumenatrni fim prikazan u Kanu prošle godine koji prati tinejdžere Belu i Vipulana i dokumentuje njihove susrete sa aktivistima i naučnicima širom sveta. Oni su na misiji da ponovo uspostave suživot sa prirodom koju ljudska vrsta godinama uništava i eksploatiše.

„Comedy Queen“ (Kraljica komedije) je film iz Švedske koji prati trinaestogodišnju Sašu i njenu želju da postane poznata stand up komičarka. Najviše od svega želi da nasmeje oca koji plače pod tušem kada misli da ga niko ne čuje. Kod kuće je sve podseća na majku koja više nije živa,ali Saša neće plakati. Tajno, ona piše spisak svega što mora da uradi da bi preživela tugu: obrijala kosu, prestala da čita knjige, odbila najslađe štene na svetu i, iznad svega, postala kraljica komedije.

„Dreams Are Like Wild Tigers“ (Snovi su poput divljih tigrova) je film o snovima dečaka koji se razlikuju od planova koja njegova porodica ima za njega. Mladi Randži u Mumbaju sanja da postane zvezda Bolivuda, ali njegova želja se verovatno neće ostvariti jer roditelji imaju planove da emigriraju u Nemačku.

Među država učesnicima (celu listu pogledajte ovde) nalazi se i Srbija, a grad – domaćin ove godine je Subotica. Mladi žiri će filmove gledati u bioskopu Euro Cinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Od 7. do 13. novembra ova tri filma će biti prikazana takođe i onlajn pred žirijima od 12 do 14 godina, u 42 evropske zemlje, a u 60 bioskopa u više od 70 evropskih gradova.

Ceremonija dodele nagrada održaće se u Nemačkoj, u Erfurtu, 13. novembra a prenos će takođe biti i na veb stranici Slobodne zone  i EFA yaa.europeanfilmaawards.eu.

Globalni organizator Nagrade mlade publike je Evropska filmska akademija (EFA), uz podršku jednog od najznačajnijih filmskih fondova – Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizuje se u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

3.30
  • Save
Previous post Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
San Sebastijan FF 2022
  • Save
Next post Srpska kinematografija u fokusu festivala u San Sebastijanu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap