Advertisement Section

Uručenjem nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ otvoreni su ovogodišnji filmski susreti u Nišu. Glumici Gorici Popović je nagradu uručio Vladan Živković umetnički direktor filmskih susreta.

Gorica nije krila uzbuđenje i svoje emocije na letnjoj pozornici kada je izašla da primi nagradu i pokloni se mnogobrojnoj niškoj publici.

Festival je otvorilo ostvarenje „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, a gledaoci su imali priliku da pogledaju i film Koste Đorđevića „Reži“. Na programu su potom filmovi „Kralj Petar Prvi“ i „Koja je ovo država“, a tom prilikom će, prema najavama, biti odata i počast glumcima koji su preminuli između dva festivala. Prema rečima Vladana Živkovića, umetničkog direktora Filmskih susreta, u tom periodu napustilo nas je 11 glumaca.

„Prvi put sam na ovoj pozornici izašla kao glumica u filmu „Miris poljskog cveća“, ali vam neću reči koje je to godine bilo. Prošlo je od tada mnogo godina i rodnih i sušnih, bilo je uspona i padova i evo me sada ovde pred vama. Ova nagrada meni puno znači, ali neću staviti tačku, već samo zarez u svojoj karijeri – kazala je Gorica i podsetila da je sa Pavlom Vujisićem igrala u samo jednom filmu „Halo taksi“ u kome je glumila ženu taksistu, a Pavle je igrao čistača cipela.

Iako sam glumila taksistu, nisam znala da vozim, a sa Pavlom sam imala jednu veoma zahtevnu scenu, a on je uvek izgledao kao neko ko bi u tom trenutku želeo da bude na nekom drugom mestu, recimo na Adi. Preživela sma tu scenu i Pavlu mogu da poručim da sam naučila da vozim i još mnogo štošta u životu.

Uručenju nagrade prethodila je ceremonija predaje ključeva grada predsednici žirija Neli Mihailović. Ključeve je uručio gradonačelnik Darko Bulatović koji je rekao da su glumci dragi gosti u Nišu i d aza njih nikako ne važi uzrečica, svakog gosta, tri dana gosta.

„Osećam veliku odgovornost pred ovom niškom publikom da pravedno odlučimo o nagradama“ kazala je predsednica žirija, koja je izjavila da nijedan od 12 filmova koji su u konkurenciji nije ranije gledala, tako da je na festival došla rastrećeno. Teško je i nezahvalno ocenjivati rad svojih kolega ali sam prihvatila ovu ulogu jer da nema ovog žirija ne bih ni ja, pre šest godina, dobila caricu Teodoru za ulogu u filmu „Led“.

Foto: D. Alihodžić

Horor vece
  • Save
Previous post „Horor veče“ u bioskopu „Cine grand“
Porodicni vikend
  • Save
Next post Porodični vikend uz „Angry birds“, „Kralja lavova“ i druge crtaće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap