Advertisement Section

Na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, srpski film „Zlogonje“, reditelja Raška Miljkovića, osvojio je nagradu tamošnjeg Žirija mladih (TIFF Kids Festival Young People’s Jury Awards).

Scenario filma, nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić (kuća „Akcija produkcija”), a, kako je je reč o srpsko-makedonskoj koprodukciji, koproducent je tamošnja producentska kuća „Dream Factory”. Na poziciji direktora fotografije debituje Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zasduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. „Zlogonje” je montirao Đorđe Marković, dok je  scenograf Aljoša Spajić. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Mateja Popović.

Sinopsis glasi: Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica  Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Film su insitucionalno podržali: Filmski centar Srbije, MEDIA program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad. Film će u ovdašnjim bioskopima distribuirati kuća „Taramount Film”.

Dugo putovanje u rat
  • Save
Previous post Svetska premiera dokumentarca „Dugo putovanje u rat”
Uhvati film
  • Save
Next post Raspisan konkurs za festival Uhvati film
Share via
Copy link
Powered by Social Snap