Advertisement Section

Dan Jugoslovenske kinoteke, 6. jun biće obeležen dodelom vrhunskih priznanja „Zlatni pečat” proslavljenim srpskim glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću, kao i otvaranjem jubilarnog, 20. Festivala nitratnog filma.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, je tim povodom na konferenciji za novinare  izjavio da je Kinoteka zadovoljna rezultatima postignutim ove sezone, u kojoj je primat imala digitalna restauracija srpske filmske baštine. Do sada je predstavljeno pet digitalno restauriranih ostvarenja, a projekat Vip Kinoteka biće nastavljen i u novoj sezoni, posle letnje pauze.

 „Na međunarodnom planu Kinoteku očekuje gostovanje u Pekingu, u Kineskom filmskom arhivu, gde će biti prikazana reprezentativna selekcija srpske kinematografije, od njenih početaka do danas”, najavio je Pantelić. Kako je dodao, u zajedničkom projektu sa Francuskom kinotekom u Parizu će biti predstavljeni filmovi crnog talasa.

Početkom naredne sezone u okviru Biblioteke kinoteke biće otvorena medijateka u kojoj će posetioci moći da vide filmove sa digitalnih nosača. „Po princupu čitaonice imaćemo i gledaonicu sa delima iz istorije srpskog, jugoslovenskog i svetskog filma”, rekao je Pantelić.

Direktor i selektor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da će u 20. izdanju biti prikazano 50 filmova, u 32 termina u obe zgrade Kinoteke. Filmovi stižu iz poznatih evropskih arhiva, ali i iz SAD, Kine, Japana i Meksika.

Slobodna zona
  • Save
Previous post Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije
Filmski centar Srbije
  • Save
Next post Filmski centar Srbije među evropskom filmskom elitom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap