Advertisement Section

U četvrtak, 18. maja u 17.30 biće prikazan američki dokumentarac „Zovem se Andrea“ o kontroverznoj feminističkoj spisateljici i intelektualki Andrei Dvorkin, koja je ponudila revolucionarnu analizu muške nadmoći i decenijama pre Me Too pokreta, ona je prozvala rasprostranjenost seksizma i kulture silovanja.

Istog dana u 20 časova počinje revija kratkih kanadskih filmova među kojima su filmovi koji tematski obrađuju probleme LGBT osoba sa invaliditetom, odnos kvir crnkinja sa njihovom kosom, pozitivnost tela i lepote, probleme kvir urođenika, fetišizma, rodne nebinarnosti.

U petak, 19. maja u 17.30 biće prikazan nagrađivani kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ koji prati prvu studiju o polnim poremećajima u Americi iz 1958. godine i trans učesnike te studije. Agnes se prijavila za tu studiju kako bi na bilo koji način dobila pomoć da uskladi svoj polni identitet.

Istog dana u 20 časova počinje revija kratkih kanadskih filmova među kojima su filmovi koji tematski obrađuju muškost i transmuškost, dvopolnost u indijanskim plemenima, odrastanje kvir osoba, seksualnost…

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije se obeležava svake godine 17. maja kako bi se podigla svest o predrasudama i diskriminaciji s kojom se LGBT zajednica suočava širom sveta.

Istorijat ovog dana započinje 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti. Taj korak je bio značajan u priznavanju i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba.

Otkako je taj datum postao simboličan, organizacije i pojedinci širom sveta koriste 17. maj kao priliku da podignu svest o problemima i izazovima sa kojima se LGBTI zajednica suočava.

Srpska lekarska komora je 2008. godine javno potvrdila da se homoseksualnost više ne nalazi na listi bolesti u Srbiji.

Više informacija o filmovima.

  • Save
Previous post „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović dobitnik nagrade u Italiji
basta fest 2023
  • Save
Next post Preko 30 filmova i četiri večeri muzičkog programa na 10. Bašta Festu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap