Advertisement Section

Pedeset godina od kako je film „Rani radovi“ reditelja Želimira Žilnika osvojio nagradu „Zlatni medved“, na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, biće obeleženo 12. decembra u Kulturnom centru, u Nišu i 13. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu.

Svečanim projekcijama filma u Nišu i Beogradu, pristustvovaće snimatelj Karpo Godina, višegodišnji prijatelj i saradnik reditelja Želimira Žilnika.

Doček dva vrsna umetnika i organizaciju celovečernjeg programa u Nišu, prirediće Društvo Slovenaca „Franc Prešern“ i Niški kulturni centar. Program počinje u 18 časova u NKC-u (Stanoja Bunuševca bb) projekcijom filma „Rani radovi“, a potom će se govoriti o Žilnikovom stvaralačkom umeću i filmskom jeziku ovog dela. Moderator razgovora biće urednik filmskog i video programa Dejan Dabić.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u Beogradu, program počinje u 19 časova. Nakon pozdravne reči direktora Jugoslava Pantelića i upravnika Marjana Vujovića biće prikazan film „Rani radovi“. Nakon projekcije jugoslovenskog klasika, moderator razgovora sa Žilnikom, Karpom i drugim učesnicima, biće dr Ivana Kronja, čiji je tekst povodom ovog jubileja objavljen u novembarskom broju časopisa „Kinoteka“.

Saradnici događaja su Društvo Slovenaca „Sava“ u Beogradu, Filmski centar Srbije i Ambasada Republike Slovenije.

Moj jutarnji smeh
  • Save
Previous post „Moj jutarnji smeh“ najbolji dugometražni film Pančevo Film Festivala
Revolt
  • Save
Next post Film „Revolt“ Aleksandra Rajkovića premijerno DKC-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap