Advertisement Section

Na osnovu Odluke podržani su sledeći projekti:  „Smrt djevojčice sa žigicama“ (Goran Kulenović, Hrvatska), „Goli Otok – Ostrvo na dnu“ (Miloš Radivojević, Srbija), „Prvi maj“ (Mladen Đorđević, Srbija), „Čuvari formule“ (Dragan Bjelogrlić, Srbija), „Sestra“ (Dina Duma, S. Makedonija), „Majka Mara“ (Mirjana Karanović, Srbija), „Dosije Labudović „(Mila Turajlić, Srbija). Svi ovi projekti nastaju i uz inicijalnu podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Na osnovu ove odluke projekat „Goli otok – Ostrvo na dnu“ može da računa na podršku Filmskog centra Crne Gore u iznosu od 38 hiljada evra, projektima „Prvi maj“ i „Čuvari formule“ sleduje podrška od po 35 hiljada, dok su projekti „Majka Mara“ i „Dosije Labudović“ dobili 30, odnosno, 25 hiljada evra.

Stručni konsultanti su tom prilikom istakli da projekat „Goli otok – Ostrvo na dnu“ reditelja Miloša Radivojevića „donosi novi ugao gledanja na brutalne golootočke represije. S veoma autentičnom i snažnom rediteljskom vizijom autor pomera perspektivu iz koje posmatramo brojne transformacije likova, njihovu borbu i posledice koje neminovno objašnjavaju našu sadašnjost”.

Projekat „Prvi maj“ reditelja Mladena Đorđevića, „propituje mogućnosti ljudskih potencijala i potrebu za pobunom. Suprostavljene grupe su začaurene u tranzicionom okviru iz socijalističkog u kapitalističko društvo i odbačeni, snagu pronalaze u begu od nepravde. Veštim scenarističkim mehanizmima, autor transformiše karaktere kroz suptilne postupke likova koji variraju između realizma i fantastike”.

„Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, je, navodi se u obrazloženju, „triler smešten u ambijentu pretnje nuklearnog rata. U pitanju je snažna psihološka drama prožeta konstantnom tenzijom koju proizvodi klaustrofobija prostora i likova. Celi scenario je koncipiran po principu sudara: sudara ambicije i etike, emocije i racije, pokretača i opstanka. Iz niza narativnih i metafizičkih okršaja delo donosi optimističan stav dobra nad zlom”.

Projekat „Majka Mara“ rediteljke Mirjane Karanović „ukazuje na generacijski jaz, nepoznavanje i nerazumevanje među najbližima. Scenario je koncipiran kao konstantan pad junakinje, koja mora udariti o dno, da bi nastupilo buđenje i ponovni uspon. Opis današnjice iz ugla uspešne žene otvara mnoga pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo, i kroz jasan koncept Majka Mara svedoči o bezočnosti savremenog društva”.

Projekat dugometražnog dokumentarnog filma „Dosije Labudović“ rediteljke Mile Turajlić je, stoji u saopštenju, „posvećen Titovom kamermanu i heroju Alžira, i otkriva pozadinsku priču o burnim događajima od pre pola veka kroz iskustvo čoveka koji ih je snimao. Dosije Labudović je priča koja nas vodi „iza scene“ gde prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, menjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak”.

Beldocs mini doc
  • Save
Previous post Beldocs Mini Doc: Besplatna filmska radionica za srednjoškolce
Slobodna zona
  • Save
Next post Slobodna Zona: Borba za istinu i kulturna sećanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap