Advertisement Section

Izvor: Novosti
Poznati srpski glumac Marko Nikolić preminuo je 2. januara u 73. godini, potvrdila je ćerka na društvenoj mreži Fejsbuk. Kraj zajedničke fotografije sa ocem, napisala je samo njegovu godinu rođenja i smrti.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji. Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji „Bolji život“ (1987, 1990. godine), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji „Vuk Karadžić“.

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), „Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“)…

Za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić“.

Igrao je i veoma zapažene uloge u serijama „Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), „Gore dole” (Damjan Danković Džoks), Đed Joko („Budva na pjenu od mora“), Luka Pletikosić („Senke nad Balkanom“), Živojin („Komšije“)…

Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama („Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Visoko priznanje, koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Datum i mesto sahrane, kako se navodi na internet stranici Narodnog pozorišta, biće naknadno saopšteni.

FIlmovi
  • Save
Previous post Beograd postaje bogatiji za još jedan filmski festival
Kad budem mrtav i beo
  • Save
Next post Nedelja remasterizovanih klasika srpskog filma na programu RTS-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap