Advertisement Section

U Domu kulture  „Studentski grad“ proglašenjem značajnih ostvarenja, zatvoreno je ovogodišnje izdanje Festivala Alternative film/video, kojim je ovaj festival obeležio 40 godina postojanja. Tokom četiri dana festivala, u tri takmičarska programa, prikazano je oko 30 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih filmova iz celog sveta.

Specifičnost festivala od početka je u tome što filmove ne nagrađuje hijerarhijski – umesto toga, žiri bira nekoliko filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala, te je ovogodišnji žiri u sastavu: Tomaso Aramini, Borjana Gaković i Vladislav Knežević, doneo odluku da na Listu značajnih ostvarenja festivala uvrsti sledeće filmove:

Dok smo bili tu, Sunčica Fradelić, Hrvatska, 2022, 15′ 09”

Kada dođe kraj sveta, voleću te, Glorija Gamer, Austrija, 2022, 15′ 01”

Kuća koju nikada nije posedovao, Debdžit Bakčii, Indija, 2022, 1′

Slučajna polja sećanja, Krunoslav Ptičar, Hrvatska, 2022, 12′ 05”

XX, Vasja Lebarič i Julij Zornik, Slovenija, 2022, 10′ 55”

Tvornica filmova, Silvestar Kolbas, Hrvatska, 2022, 15′ 12”

Debeli utorak, Aleksandrija Ajduković, Srbija, 2022, 8′ 25” 
(Ovo ostvarenje je takođe dobilo i Nagradu „Ivan Kaljević”, za jedinstven stil i nekonvencionalni humor).

Obrazloženje žirija: Odabrani filmovi odražavaju brojne forme i sadržaje u savremenoj eksperimentalnoj filmskoj praksi koji mogu da izazovu teorijsku debatu o estetici, tehnikama, temama i postupcima koji otvaraju nove pravce u ovoj oblasti.

Odabrani filmovi proširuju tradiciju eksperimentalnog filmskog stvaralaštva preuzimajući nove tehnologije, sintetizujući i hibridizujući istorijski konstituisane forme, tehnike i sadržaje. Dotakli su žiri i emocionalno i konceptualno, utičući na naša čula na visceralnom nivou, podstičući razmišljanja i ideje. Različiti u produkcijskim razmerama, od vrhunske drame do niskobudžetnih digitalno generisanih animacija, ovi filmovi su dali originalan doprinos strukturalističkom stvaranju filmova, nelinearnom narativu, esejističkom dokumentarcu, apstraktnoj animaciji, savremenoj vizuelnoj umetnosti i pripovedanju iz video-igara, često kombinujući ove metode.

Žiri želi istaknuti dugogodišnji trud Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) da se eksperimentalnim filmovima obezbede sredstva i podrška, što je dalo vidljive rezultate u kvalitetu, a u kontekstu ove takmičarske selekcije. HAVC-ov model je stvorio solidnu infrastrukturu za (mlađe) filmske stvaraoce da razviju svoje umetničke izraze bez ograničenja komercijalne kinematografije vođene profitom. Ovaj model postavlja merilo i primer za druge zemlje.

Po odluci žirija, Nagradu „Sonja Savić“ koju dodeljuje Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka u saradnji sa festivalom Alternative film/video, pripala je Gloriji Gamer, autorki filma Kada dođe kraj sveta, voleću te.
Nagrada podrazumeva jednomesečni boravak u Srbiji, kao i izložbu i prezentaciju radova autorke u Beogradu i Čačku.

Svi autori filmova sa liste imaće priliku da konkurišu za rezidencijalni boravak u Akademskom kino klubu Doma kulture „Studentski grad”.

Posle proglašenja i zvaničnog zatvaranja festivala, publika je bila u prilici da pogleda projekciju najboljih ostvarenja.

Predrag Azdejković, Kristina Milosavljević, Nikola Spasić, foto Damir Dervišagić
  • Save
Previous post Za kraj 14. Merlinka festivala dve nagrade za srpski film „Kristina”
  • Save
Next post Radoslav Zelenović dobitnik nagrade „Nebojša Popović” za 2022. Godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap