Advertisement Section

TorinoFilmLab (TFL) je objavio listu deset novih filmskih projekata koji su odabrani za da učestvuju u programu „FeatureLab“. Među odabranima je i projekat „Prvi milion“, novi projekat scenaristkinje i rediteljke Maje Miloš. Kao i u slučaju „Klipa“, prethodnog filma Maje Miloš, i iza ovog stoji producentkinja Jelena Mitrović.

Odabrani projekti stižu iz Evrope, „Prvi milion” Maje Miloš je jedini pozvani projekat sa područja bivše Jugoslavije, Latinske Amerike i Azije, a ovi projekti će biti razvijani tokom šest meseci na radionici koja će biti održana na Sardiniji, uz pomoć tima mentora, na čijem je čelu je glasoviti rumunski sineasta Kristijan Munđiju, autor filmova „4 meseca, 3 sedmice, 2 dana”, „Iza Brda” i „Matura”.

„TFL FeatureLab“ je, kao i dosad, usredsređen na projekte u poodmakloj fazi razvoja iza kojih stoje reditelji i rediteljke kojima će to biti prvi ili drugi dugometražni film u karijeri, a cilj je da se pruži pomoć odabranim  timovima scenarista, reditelja i  producenata da se izbore da se njihove priče probiju do velikog platna. Osam od deset odabranih projekata su debitantska ostvarenja, a šest od deset okupljenih projekata će režirati rediteljke. Reč je o najprestižnijem evropskom programu ovog tipa, koji je, potvrđeno, najbolji za rano pronalaženje koproducenata ,agenata prodaje i distributera, a na koji se iz godine u godinu prijavljuje stotine zainteresovanih filmskih stvaralaca i producenata.

Scenaristkinja i rediteljka Maja Miloš je na polju celovečernjeg igranog filma debitovala 2012. godine ostvarenjem „Klip”. Ovaj film  je svoj život otpočeo premijerom na prestižnom  Roterdamskom festivalu, festivalu fokusiranom na mladi, prvi ili drugi film), gde je i odneo glavnu nagradu „Tigar” i Nagradu holandskih novinara, a prikazan je i u Torontu, Londonu, Buenos Airesu, Čikagu i na desetine drugih filmskih festivala širom planete.

Projekat „Prvog miliona” podržan je na konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova pod okriljem Filmskog centra Srbije.

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije
  • Save
Previous post Nagrada za najbolji evropski film za mlade dodeljena ostvarenju „Vale”
Beldocs 2018
  • Save
Next post Svečano otvoren 11. Beldocs festival u Sava Centru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap