Advertisement Section

Dokumentarni film „Obećanje“ autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića biće prikazan u Briselu u utorak 6. marta, na specijalnoj projekciji koju organizuje predstavništvo nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, u saradnji sa ambasadom Srbije u Belgiji i Misijom Srbije pri Evropskoj Uniji.

Posle projekcije, publika u kojoj se očekuju i predstavnici institucijaEvropske unije, zemalja članica i Evropskog parlamenta, moći će da razgovara sa nekim od protagonista i autora filma, a na degustaciji vina svoje proizvode predstaviće osam vinarija iz Negotina i Knjaževca.

Film „Obećanje“ do sada je osvojio devet nagrada na međunarodnim festivalima, između ostalog, i nagradu za najbolji dokumentarac na Eugen Film Festivalu, Oregon, SAD i festivalu Mediteranskog filma u Italiji, nagradu za najbolji scenario festivala Enovideo u Bordou, Francuska, nominaciju za najbolju fotografiju na Queens World Film Festivalu u Njujorku.

„Obećanje“ je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište. Početkom prošlog veka, Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su prisutna na izložbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada, u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi. Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo: kod nekih meštana je probudio velike nade, a kod drugih – veliki otpor i nepoverenje. Fascinirani podnebljem i arhitektonskom celinom starih vinskih podruma u Rogljevu i okolnim selima, Francuzi su odlučili da nešto pokušaju.

Nebojša Glogovac
  • Save
Previous post Ciklus filmova Nebojše Glogovca besplatno u Kinoteci
Erna, Erna
  • Save
Next post Projekcija dokumentarca „Erna, Erna” u Studenjaku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap