Advertisement Section
Header AD Image

Kratkometražni igrani film „Ubistvo na veganski način” autorke Julie Ernesti prati Auroru, ljubiteljku harmonije, koja sve više pristaje na kompromise u odnosima sa svojim prijateljima i vegan partnerom, Čarlijem, zanemarujući svoje potrebe, što ima fatalne posledice.

„Vedro nebo” u režiji MIlice Mitre Cvetković još jedan je kratkometražni igrani film u ovoj selekciji. Glavna junakinja Nina dolazi u Beograd nakon što čuje vest o smrti svog bivšeg dečka. Kada se vidi sa nekada bliskim prijateljima, shvata koliko su se te veze promenile. Usred niza turbulentnih emocija, pokušava da se izbori sa nostalgijom i krivicom, prepustivši se osećanju slobode koje je odavno zaboravila.

Kratki dokumentarni film „Olujkin šou” režirale su Teodora Đorđević, Milica Marković, i Ana Bašić. Glavni protagonista filma Stefan zaposlen je u fabrici Leoni u Kraljevu, gde svakog dana radi, osim nedeljom. Nedeljom, Storm, njegov alter ego i dreg persona, oživljava. Storm se ne plaši da bude ono što jeste: hrabra, samouverena, sve ono što Stefan nije. Pratimo Stefana tokom njegove transformacije u Storm, kao i njihov nastup, dok nas upoznaje sa tim šta znači biti Storm i kako izgleda život dreg umetnika u Srbiji.

Kratki dokumentarac „Kviroslavija” rediteljke Marte Ćuprić, bavi se pitanjem gde se krije kvir kultura u jugoslovenskom filmu, i daje kritički pogled na oblikovanje kvir predstavljanja na ovom području. Sada su ovi motivi i likovi izneseni na svetlo dana kako bi ih konačno mogli videti i ceniti.

Kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, dugometražni dokumentarni film „Ex-You” (Milina Trišić, Srbija) postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu. Helena je prevremeno penzionisani major, prva vojno lice u Srbiji koja je promenila pol. Kamila je iz Bosne i Hercegovine i dalje se nada promeni pola u Srbiji nakon godina pokušaja. Vuk je kršten u Crnoj Gori kao prva transrodna osoba koja tada nije završila tranziciju. Njegova tranzicija spasiće mu život na neočekivan način.

Kratki dokumentarni film „Poznavajući Maria” hrvatske rediteljke Emili Eme Sedlar prati Maria Lemešića, kuvara u u školi u Bjelovaru koji živi sa HIV-om. Godinama se suočava sa homofobijom i stigmom vezanom za HIV. Film ilustruje njegove borbe, ali i bezuslovnu ljubav i podršku onih koji ga okružuju u svakodnevnom životu.

Kratki dokumentarni film „Džoli” crnogorskog reditelja Alekse Bujišića predstavlja portret transrodnog muškarca koji se priseća svog odrastanja, razumevanja da je drugačiji i svog svakodnevnog života”.

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  7. do 10. decembra 2023. godine u Beogradu i od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Festival se ove godine održava pod sloganom „Šta bi dao da si na Merlinka festivalu”, inspirisanim albumom Bjelog dugmeta “Šta bi dao da si na mom mjestu”, čiji je omot poslužio kao nadahnuće za ovogodišnji festivalski vizuelni identitet.

FAF žurnal_foto Tanja Drobnjak
  • Save
Previous post 82 ostvarenja u 13 programskih celina na 29. FAF-u
KiM Film Festival
  • Save
Next post Deveto izdanje festivala Kosovo i Metohija Gračanici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap