Advertisement Section
Speleonaut, Sonja Djekic
  • Save
Speleonaut Sonja Djekic

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine.

Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Iznenada, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, „Speleonaut” iskušava ljudske sposobnosti i traži našu svrhu.

Premijera film će biti na 24. Festivalu Autorskog filma, u okviru glavnog programa u Domu omladine, u sredu 28. novembra u 18 časova. Reprizna projekcija je zakazana u Dvorana kulturnog centra, u petak 30. novembra u 14 časova.

Veoma je malo filmova, pa i poduhvata, koji se svetom pećina bave mimo uobičajenih speleoloških aktivnosti – taj svet ne trpi dugotrajni ljudski boravak. Detaljni dnevnik Milutina Veljkovića, njegov jedinstven i gotovo neverovatan podvig, kao i sama neobična ličnost, daju nam jedinstvenu mogućnost da zaronimo duboko u ovaj drugi svet na našoj planeti.

Tokom svog dugog boravka u pećini, Veljković se izmađu ostalog, bavio i arheološkim iskopavanjem. On je izvodio i eksperimente sa kokoškama i patkama, ali i na samom sebi – i došao do veoma dragocenih zaključaka za dugotrajna svemirska putovanja. Ukratko, Milutin Veljković objedinio je vreme čitave ljudske vrste: od pećinskog čoveka, pa sve do astronauta.

Krajem 1960-ih, kada se cela ova priča dešava, naseljavanje Meseca činilo se kao neminovan korak ljudske vrste u pohodu ka zvezdama… Iako tadašnji svemirski zanos nije potrajao dugo, danas se opet priča o putovanju na Mars, a ova tematika sve je aktuelnija i među filmskim stvaraocima. Met Dejmon u filmu „Marsovac“ otkriva kako preživeti sam u vanzemljskim uslovima. Ideja koju je i Milutin imao – o neophodnosti naseljavanja drugih planeta – pokreće radnju filma „Međuzvezdani“ (Interstellar). Nezaobilazna filmska asocijacija svakako bi bio i „Izgnanik“ (Cast Away), gde Tom Henks provodi godine sam na pustom ostrvu, čeznući za ljudskim bićem.

Dvodelna struktura dokumentarnog filma „Speleonaut / Pod kamenim nebom“ odgovara neobičnosti ovog jedinstvenog poduhvata. Iako izrazito umetnički oblikovan, film sadrži i različite naučno-informativne slojeve koji bi mogli biti interesantni najširem sloju gledalaca. Zbog svega ovog, sigurni smo da publika jedva čeka „Speleonauta“!

REKLI SU O FILMU…

Zoran i Svetlana Popović, producenti: „Speleonaut” je priča o jednom velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira, o tajnama planete na kojoj živimo. Ovo je priča o zvezdanoj kapiji koju jedan neobični heroj otkriva u dubinama apsolutnog mraka i apsolutne tišine. Ovo je vremeplov koji nas vraća u vremena fantastičnih uzleta čovečanstva, kada su sve oči bile uprte u zvezde i kosmička prostranstva – vremeplov koji nas vodi u zabiti Srbije da bi nam otkrio čoveka rešenog da napravi speleološki podvig koji će ga spojiti s letovima na Mesec i pretvoriti u jedinstvenog heroja svemirskih istraživanja – speleonauta.

Posle izuzetnih i otkrivajućih dokumentarističkih putovanja u filmovima „Moj drug Srbija“ i „Kosma“, „Speleonaut“ Sonje Đekić je novo uzbudljivo traganje za potisnutim, odbačenim i zaboravljenim. Ovaj jedinstveni dokumentaristički diptih je brižljivo satkano svedočanstvo o vremenu kosmičkih snova i dostignuća u spoju sa raskošnom vizuelnom autorskom interpretacijom dramatičnog dodirivanja nepoznatog, u prostorima i stanjima izvan uobičajenog ljudskog iskustva. Glavni junak filma je odvažni istraživač Milutin Veljković koji je ostvario još uvek neoboreni Ginisov rekord kao jedini čovek koji je proveo 463 dana potpune izolacije zatvoren u pećini. Sledeći njegove autentične zapise iz knjige „Pod kamenim nebom“, Sonja Đekić kreira očaravajuće prizore mističnog i zastrašujućeg pećinskog sveta ispunjenog treperavim senkama kao bogatim slojevima različitih vremena. U preplitanju potpune tišine i neočekivanih, zaglušujućih simfonija različitih zvučanja, film sledi duboki unutrašnji glas Milutina Veljkovića i kreira njegov fascinantni doživljaj „pećinskog svemira“ do granica neizdrživog košmara.

„Speleonaut“ je sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg, stvarnosti i neobjašnjivih iluzija zbunjene čovekove percepcije. Film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku!

Sonja Đekić, reditelj: Mrak, vlaga i konfiguracija terena snimanje u pećini čine vrlo specifičnim. Najveću poteškoću predstavljala je niska temperatura podzemne reke, koju je bilo gotovo nemoguće izbeći svuda duž glavnog toka pećine dugačkog oko dva kilometra, pa smo i pored ronilačkih odela i gumenih čizama bili mokri i hladnoća je ulazila u kosti. Tako smo imali prilike da iskusimo samo mali deo onog kroz šta je prolazio glavnog junak filma tokom 463 dana života ovde.

Jednako veliki izazov bilo je i kako ispričati priču o ovom događaju iz prošlosti – uzbudljiv i neizvestan podvig za onovremenu naučnu i širu javnost, a za junaka filma introspektivni zaron u sopstveno biće koje se, u nedostatku senzacija, ponovo rađa i otkriva. Kako dočarati težinu nesvakidašnjeg poduhvata kakav je Milutinov? Kako preneti u doživljaj razne aspekte i ritam pećine koje je on doživljavao tokom 11.111 sati i opisao u knjizi? Više od svega – kako u film preneti „senzorno depriviran“ – svet lišen čulnih nadražaja, i to savremenom gledaocu naviknutom na stalne, izrazite stimulacije? Kako u vremenu individualizma materijalizovati duh planetarne radoznalosti za kolektivna postignuća i mogućnosti čovečanstva? 

Aleksandar Zograf, strip-crtač i jedan od junaka filma: Kao dete, upamtio sam poduhvat Milutina Veljkovića i njegovo samovanje u pećini Samari, blizu Svrljiga. Kao odrastao, palo mi je na pamet da nacrtam strip zasnovan na njegovim beleškama u knjizi „Pod kamenim nebom“, tako da sam bio počastvovan da učestvujem i u filmu koji govori o njegovom životnom poduhvatu. Milutin Veljković je dokaz da mali čovek, u sredini kao što je naša, ipak može da bude percipiran kao istraživač, mudrac, i zvezda popularne kulture. 

Tue Stin Miler, danski konsultant i kritičar za dokumentarni film: Kakva priča! I kakav čovek – i misterija oko njega! Celi dizajn zvuka u filmu je izvanredan, retko je da dokumentarci stavljaju toliki naglasak na ovu stranu stvaranja; postoji fino preplitanje arhive i rekonstrukcije jednom kada stignemo pod kameno nebo. Prelep rad kamere.

Film Heroji
  • Save
Previous post Završeno je snimanje domaćeg filma „Heroji”
Teslin narod
  • Save
Next post Dokumentarna serija „Teslin narod“ od sutra uveče na Drugom prtogramu RTS-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap