Advertisement Section
Header AD Image

U subotu 24. novembra od 20 časova na Festivalu autorskog filma, u Kombank dvorani, premijerno će biti prikazan dugo očekivani film „Teret” reditelja Ognjena Glavonića.

Ovo ostvarenje o kome se mnogo govorilo i pre nego što ga je iko u Srbiji pogledao osvojilo je mnogobrojne nagrade i priznanja na prestižnim festivalima širom sveta: premijeru je imao na Filmskom festivalu u Kanu, iza toga je osvojio Nagradu Roberto Roselini u kineskom gradu Pingjau na Festivalu Pritajeni tigar, skriveni zmaj,  Zlatna kolica za najbolji dugometražni film Zagreb Film Festivala, Specijalnu nagradu na ljubljanskom Liffe festivalu.

Ognjen Glavonić je za „Teret” nagrađen za režiju na Festivalu u Košicama, a glavnom glumcu Leonu Lučevu pripalo je „Srce Sarajeva” na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu za Najbolju mušku ulogu.

Film prati Vladu, vozača kamiona u vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine koji prevozi nepoznat tovar. Dok prolazi kroz razorenu zemlju, okružen posledicama rata, pokušavajući da pronađe put, Vlada ne zna i ne želi da sazna šta je to što prevozi. Ova odlično režirana drama specifičnog vizuelnog stila je antiratni film koji otvara pitanje ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedestih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz živote više generacija.

Pored Leona Lučeva za kojeg kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada, što samo potvrđuje prestižno  priznanje u Sarajevu, glumačku ekipu čine: mladi glumac Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina.

Zbog velikog interesovanja, pored premijere koja je zakazana za 24. novembar, publika će imati priliku da na Festivalu autorskog filma Teret pogleda u još šest termina u: Kombank dvorani, Bioskopu „Fontana”, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Centru za kulturu „Vlada Divljan” i Domu kulture „Studentski grad”.

Teslin narod
  • Save
Previous post Dokumentarna serija „Teslin narod“ od sutra uveče na Drugom prtogramu RTS-a
Festival autorskog filma
  • Save
Next post Obilje domaćih filmova na 24. Festivalu autorskog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap