Advertisement Section
Header AD Image

Uprkos svemu, uprkos najtežim preprekama koje su tokom godine otežavale sve svima svuda na svetu, uprkos odlaganjima koja su tri puta neminovno sledila jedna drugo, uprkos svemu što je teško, sumorno i mračno ili možda baš zato što je mračno, sumorno i teško festival „Sedam veličanstvenih“ stiže do svoje željne publike.

Od proleća do jeseni stalno su se javljali posvećenici dokumentarnog filma sa istim zabrinutim pitanjem. Evo, odgovor stiže tek sada, u trenutku kada festival izgleda kao nemoguća misija, verovatno da nas podseti, kao što to rade i veličanstveni dokumentarci, da je život nesagledivi niz neočekivanih i, često, nemogućih spojeva.

„Novi evropski bioskop“ ovoga puta, zbog velikih promena koje menjaju životne okolnosti u čitavom svetu, preimenovan je u „Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive“.

Sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca spremno je da posebno posvećenu i obazrivu publiku povede na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa. Filmovi sedam vrhunskih majstora dokumentarizma, sedam ekskluzivnih uvida u udaljene prostore često nedostupne većini ljudi.

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog. Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima. „Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju. To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara. Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas „Gorka ljubav”, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem „Don Žuan” o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona. Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu „Novi Rejksmuzej”, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti. Njen najnoviji film “Moj Rembrant” je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od koji vam se zavrti u glavi.

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava. Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu – „Još jedan tango” kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, ne prestajemo da sanjamo! Francusko-češko-argentinskoaustrijska koprodukcija “Solo” je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova. Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u „Najsrećnijem čoveku na Zemlji” otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca. Pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću, napravljen virtuoznim autorskim postupkom, ovo je film izuzetne snage i lepote.

Najbolji evropski dokumentarci u Bioskopu nove realnosti – za posvećene i za posebno obazrive!

Neću da ćutim
  • Save
Previous post DOX TV pokrenuo projekat Neću da ćutim
  • Save
Next post Vip Kinoteka predstavlja prvi onlajn filmski maraton
Share via
Copy link
Powered by Social Snap