Advertisement Section

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji se ove godine održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, obuhvatiće projekcije više od 100 filmova u 14 selekcija. Predstavljamo vam filmove o filmovima – dokumentarac o statistima, film o slavnom reditelju Vilijamu Fridkinu, i intimnu priču o jedinstvenom belgijskom reditelju Manuu.

U saradni sa Beldocs festivalom, vodimo Vas na tri filma, „Statisti, akcija“ „Fridkin bez cenzure“ i „Manu“. Delimo 2×2 karte.

„Statisti, akcija!“ (Backstage Action)
Sanaz Azari, Belgija / Belgium, 2018, 61′
Festivali / Festivals Ji.hlava IDFF 2018, IFF Rotterdam 2019, Hotdocs 2019
Subota 11. maj / 21.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A

Statista je figura bez uloge, imena ili glasa, koja prohodi kroz set kako bi scene izgledale ‘stvarno’. Oni se, poput mnogih arhetipova, dele po linijama različitih zajednica. Ali ko se zapravo krije iza tih etiketa, koja ljudska bića, koje parče čovečanstva, koje osobe?

Sanaz Azari je rođena u Isfahanu (Iran) 1981. godine. Odrasla je i trenutno živi u Briselu gde je nakon studija fotografije nastavila sa studijama scenografije na Nacionalnoj školi vizualnih umjetnosti La Cambre. Kreirala je scenografiju, urbane instalacije i izložbe. Godine 2010. režirala je svoj prvi dokumentarac „Salaam Isfahan“ (Nagrada publike – Visions du reel), a 2014. godine sledi „I For Iran“ (Posebno priznanje – FID Marseilles).

„Fridkin bez cenzure“ (Friedkin Uncut)
Francesco Zippel, Italija, 2018, 106’
Festivali Venecija 2018, Hof 2018
Petak 10. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Po prvi put, Fridkin otvara dušu i vodi publiku na fascinantno putovanje kroz teme i priče koje su uticale na njegov život i njegovu umetničku karijeru. Zahvaljujući „ol-star“ postavi prijatelja i saradnika (uključujući, između ostalog, Francisa Forda Kopolu, Kventina Tarantina, Viljema Defoa, Vesa Andersona, Metjua Mekonahija, Elen Burstin, Majkla Šenona i Džuno Temple), otkrivamo priče i anegdote, i diskutujemo o tome šta to znači biti umetnik – sve u cilju slavljenja jedinstvenog Bilija Fridkina i zabave i strasti stvaranja umetnosti.

Frančesko Cipel je glumac i režiser, poznat po filmovima „Friedkin Uncut“ (2018) i „La silhouette del tempo vista da Piero Tosi“.

„Manu“
Emmanuelle Bonmariage, Belgija, 2018, 92′ 
Festivals IDFA 2018
Četvrtak 9. maj / 16.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Manu je upečatljivo jedinstven i dirljiv dokumentarni portret veoma jedinstvenog, beskompromisnog i kreativnog čoveka, belgijskog reditelja Manua Bonmariagea.

Film putuje kroz njegov život i dela, intimno zabeležen od strane njegove ćerke Emmanuelle. Razigrana izjava ljubavi dokumentarnom filmu i humanosti, između oca i ćerke, Manu je inspirativno slavlje beskrajno znatiželjnog uma, usred bolesti koja polako utiče na njegovo pamćenje.

Emanuele Bonmariaž je obučena glumica. Počela je svoju karijeru između bioskopa i pozorišta, igrajući svoje prve uloge u kratkim filmovima. Napisala je i snimila predstavu „Le soleil luit pour tout le monde“ (Sunce sija za svakoga). Autorka je dva kratka filma, „Les provisions“ i „Contre sens“. Manu je njen prvi film.

 

 

 

Ko je ubio Daga Hameršelda
  • Save
Previous post „Ko je ubio Daga Hameršelda?” na ovogodišnjem Beldocsu
Spanski metar
  • Save
Next post Najbolje filmske priče na španskom jeziku – 12. Španski metar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap