Advertisement Section
Header AD Image

Izvor: Filmske radosti | FAF
Autor: Vladimir Perišić
25/11/2014

„Bande à part” je nova sekcija Festivala autorskog filma. Nastala je iz naše želje da Festival, pored novih filmova već potvrđenih i nadolazećih autora, publici predstavi i jednu drugačiju, radikalniju mogućnost nezavisnog autorskog filma.

U pitanju su smeli, često vizionarski, uvek autonomni autorski glasovi koji proširuju naše poimanje onoga što film može da bude. Autorima u ovoj selekciji zajedničke su tri stvari. Rade sa minimalnim sredstvima, na margini ili izvan filmske industrije. Izmišljaju nove filmske jezike. Politički su nepomireni. To su ujedno i tri glavne odrednice sekcije „Bande à part”.

„Komunisti”, poslednji film francuskog reditelja Žan-Mari Strauba, o otporu nacističkom teroru u Nemačkoj predstavlja neku vrsta kaleidoskopa komunističke misli i akcije. „Dok nas ludilo ne razdvoji”, kineskog reditelja Vanga Binga, je dokumentarna hronika svakodnevnice psihijatrijske bolnice u provinciji Junan i portret institucije koja programira koliko i dijagnosticira ludilo. „Od onoga što je bilo”, Lav Diaza, doziva u sećanje jedan period autorovog detinjstva i kolaps siromašne pomorske četvrti tokom poslednjih dana pred uvođenje ratnog stanja na Filipinima 1972. Anđela Riči Luči i Jervant Đanikijan u „Varvarskoj zemlji”, kroz montažu arhivskog materijala koji je snimio italijanski inženjer u Etiopiji početkom prošlog veka, govore o nadolazećem fašizmu. Portugalski reditelj Pedro Kosta sa filmom „Konj zvani Dukat” nastavlja svoj rad sa imigrantima iz lisabonskih predgrađa. Kanadski kritičar i reditelj Denis Kote kroz „Radost čovekove želje” postavlja pitanje rada u kapitalizmu dok je „Isečci iz života srećnog čoveka”, američkog eksperimentalnog reditelja Jonasa Mekasa, njegov filmski dnevnik od 1960. do 2000. i autobiografska poema u slavu života.

U vojnoj terminologiji , „avangarda” označava prethodnicu, izvidnicu, ili istureni prvi borbeni red jedne vojske sa zadatkom da krči put, izveštava i osigura ostatak trupa. U tom smislu, ovi filmovi čine filmsku avangardu današnjice.

Branko Vučičević
  • Save
Previous post Protejev rukopis – uz omaž Branku Vučićeviću
Brajan De Palma
  • Save
Next post Brajan de Palma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap