Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Tanjug
12/04/2012

Roterdamski pobednik i dobitnik nagrade holandskih novinara, debitantski dugometražni igrani film rediteljke i scenaristkinje Maje Miloš „Klip“, koji će premijerno biti prikazan 12. aprila u „Sava“ centru, izazvao je danas različite reakcije nakon novinarske projekcije u bioskopu „Takvud“.

Život i smrt porno stvarnosti film „Klip“ iskreno govori o stanju današnje omladine, pokazuje retku vrednost i smelost ali je ipak uspeo da nekim starijim kolegama zasmeta, jer ovog puta nisu bili u prilici da vide babe, sela, šešire i lopte u punom koloru. Takođe su se mogle čuti čuti zamerke zbog suviše eksplicitnih prizora na temu seksa, droge i nasilja.

„Želela sam da otvoreno progovorim o ozbiljnom društvenom problemu, poput autora ‘crnog talasa’. Ideja je nastala kada sam na ‘Jutjubu’ videla snimke u kojima mladi maltretiraju jedni druge, scene seksa i ludih žurki“, rekla je Miloš na konferenciji posle projekcije.

Ona je ocenila da je takvo ponašanje rastuća tendencija i da „tu postoje ogromna energija, bes i strast koje mladi ne znaju da kanališu“, a da je njen film prvenstveno priča o ljubavi i odrastanju u XXI veku.
Glavni lik je tinejdžerka Jasna koja živi u siromašnom beogradskom predgrađu. Besna je na sve i svakoga, uključujući sebe. Zaljubljena je u dečka Đoleta sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela.

Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimentisanjem u seksu, drogama i izlascima, snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju.

Na festivalu u Viljnusu za glavnu žensku ulogu nagrađena je Isidora Simijonović, koja je još maloletna, kao i većina članova ansambla. Na špici je navedeno da maloletna lica nisu učestvovala u eksplicitnim scenama seksa.

Simijonovićeva je izjavila da od detinjstva ide u glumačku školu i amaterski se bavi glumom, a da joj je ova uloga bila veliki izazov.

„Ima mnogo devojaka kao što je Jasna, svi smo čuli za takve slučajeve. Želela sam da probam da li mogu da igram takvu ulogu. Puno sam razgovarala sa rediteljkom o tom liku“, rekla je ona, dodavši da su njeni roditelji bili prisutni i da je imala njihovu podršku.

I drugi mladi akteri ispričali su da im je puno značio rad na ovom filmu i da je njhova gluma znatno napredovala od prvih proba do kraja snimanja. Što se tiče sadržaja, oni ističu da ne treba zatvarati oči pred problemima.

„To je, na žalost, naša svakodnevica“, izjavio je Vukašin Jasnić, koji igra agresivnog i emotivno zatvorenog Đoleta.

Ostale uloge tumače Monja Savić, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Jovana Stojiljković, Vladimir Gvojić, Nikola Dragutinović i Mihajlo Nikolić, a Jasnine rodtelje Sanja Mikitišin i Jovo Maksić.

Važan element filma je muzika koju slušaju akteri, folk hitovi koji ih „vaspitavaju“ dok roditelji okupirani svojim problemima ne primećuju njihovo ponašanje.

U produkciji kuće „Baš čelik“ na filmu su radili direktor fotografije Vladimir Simić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Senka Kljakić, Marijana Radović i Monika Ratković, montažer Stevan Filipović, dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić.

Producentkinja Jelena Mitrović istakla je da je „Klip“ već prodat za distribuciju u Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj, Japanu, Hong Kongu i to u necenzurisanoj verziji.

U srpskim bioskopima ipak će se prikazivati samo u večernjim terminima.

Predrag Laković
  • Save
Previous post Predrag Laković – Zbunjeni usamljenik
Bilo jednom u Paracinu
  • Save
Next post Bata Petrović o Radakovićevom filmu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap