Advertisement Section
Header AD Image

Istorija je protutnjala tuda toliko mnogo puta. Toliko mnogo kipova je ostalo, toliko kamenja nad kojim se da zamisliti da li su nekada krasile neko umetničko ili arhitektonsko delo. A stepe su ostale. Čvrsti ljudi, oslonjeni na puko gostoprimstvo, vetar i prostranstvo. Mada ih je sve manje. A mnogi bi rekli da je sve to isto.

Kako je bilo nekada, tako je i sada, tako će i biti. Uvek će biti ponekog ko će probati da gleda iza tih brežuljaka, onih koji će tamo negde i otići, ali prostranstvo, ono će ostati. I njegov način života, jer oni koji se po njemu kreću, mogu samo da slede već poznate puteve, one aritmetički i energetski najstabilnije, a ostalo- sve je to pucanj u prazno. I istina. Kuda bi s njom i kada bi bila drugačija? Ne bi li bilo čudno povući je kao crtu, ljudima preko čela? Videli bi samo krv i otkinute prste…

Negde u stepama Anadolije, tri automobila svojim farovima narušavaju talase brežuljaka i uznemiravaju vetar. U njima su okružni tužilac i doktor, kao i šef policije, čak i džip žandarmerijske postaje. Krenuli su na uvidjaj. Samo, sva ta mesta u stepi su slična- česme od sličnog, okrnjenog materijala, tucani put. Ni sam počinilac, a tvrdi još i da je pritom bio pijan kada je sam tuda vozio, ne može da se seti koja je česma prava. U par navrata mu se učini da ju je našao. ali varljive su seni i vetar u krošnjama retkih drveta. Da li je ovo slučaj kao bilo koji drugi? Ubistvo svakako nije često u tim krajevima. Pogotovu kad je sve teško dokučivo. Ubica se predao, sve priznao, obećao da će ih brzo odvesti do mesta gde je zakopan leš. Ipak, oni i dalje tumaraju. I umorni su. Možda predah? Da, svratiće do obližnjeg sela i okrepiti se, odmoriti. Onda će dalje, ako ih vreme posluži. Šef Policije je nervozan, lako plane. Kaže da zna takve tipove, takav ološ. Par puta i fizički nasrne na osumnjičenog. Tužilac ima problema sa prostatom, a mora i na dužnost u Ankaru već od jutra. Ostali su odavno pokunjili glave. Sem narednika žandarmerije, on broji kilometre, vredno sakuplja podatke. I Araba, koji voli ovaj predeo. Često se izduva pucajući u senke krajolika, tako da uživa u vožnji. Srećom, on i vozi jedan od automobila. A doktor? On sve oko sebe gleda. Promatra. Iznosi poneku sumnju, ali smislenu. Razmišlja, gleda u daljinu. Ima li pravo da bude skeptik, medju ovim jednostavnim ljudima? Da li im je čudan? Ili je, na kraju krajeva, doktor, jedan od njih? U jutro, kad su svi već na izmaku snaga, konačno pronalaze mesto. Psi su otkopali sloj zemlje i leš viri iz humke, kao da je zasejan, a ne ukopan. Da, to je njihovo telo. Samo, jesu li s njim neke stvari završene ili tek počinju?

Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, inspiriše već 15ak godina svojim neobičnim radovima nove generacije ljubitelja filma. Čovek vrlo zanimljiih vizija, u kojima se sudaraju istok i zapad, zapravo je oličenje Turske u umetnosti. Ili Turske uopšte? Svakako, ako je Tri majmuna bila njegova filmska diploma, s kojom se lagodno oseća u svojoj koži i više ne uči, već realizuje, onda svako ko je upoznat sa njegovim radom s pravom očekuje sledeću priču koje će se latiti. Rezultat je pred nama. Miran tempo, oskudni dijalozi i beskrajna stepa. Novina je opuštenost razgovora njegovih likova. Jeste, film je drugačiji, tretira drugačije ljude i okruženje, ali vredi je pomenuti kao novinu. U filmu se provlači i vrlo suptilan, ali narodski, balkanski, humor. Svako ko ga je jednom iskusio lako će ga prepoznati (a naši filmski autori ga veoma često eksploatišu, na veoma efikasan i ubedljiv način). Ipak, ovo nije komedija, a drama je tek ono što ostaje u likovima. Ovo ostvarenje bi bilo najbolje okarakterisati kao film-noir, i to na potpuno nov, istočnjački mističan, način. U pitanju je, na kraju krajeva, potraga za lešom, ali i za motivima i načinima. No zapitajte se: da li je potraga za istinom ultimativni cilj ili su načini potrage zapravo istina sama i otelotvorena, obzirom da retko znamo bilo koju drugu istinu?

No, ljudi su oduvek takvi i bili. Ma kada i ma gde. Sve ovo se moglo snimati u sibirskim šumama, stepama Argentine ili planinama Tibeta. Nije ih zanimalo šta će im ko reći, već kako. I to je ružna navika koje se jako teško osloboditi. Ima li, u onome ko je shvatio barem neku istinu, empatije ako je zadrži za sebe? I ko je zaista može podneti? Izgleda da je bolje stvari pustiti stihiji, svakodnevici, hiljadu puta potvrdjenim obrascima. Sve ostalo je ljudska uobrazilja, teorija zavere.

Zagledajte se, zato, dobro u daljinu. Istina je tada na vašem licu. A stvari se dešavaju kako moraju, onako kako hiljade utkanih sudbina donosi odluke. Možda ovaj film i ne govori ovako, ali svakako dopušta svakome da ima svoj pogled. Veoma oštroumno ostvarenje koje ume da pomeri neke dubine u čoveku…

Autor: Vuk Spasić
Scenario: Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal, Ebru Ceylan
Fotografija: Gökhan Tiryaki
Uloge: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış,Ercan Kesal, Cansu Demirci
Trajanje: 150 minuta
Proizvodnja: Turska, Bosna i Hercegovina, 2011.

Bilo jednom u Andadoliji
  • Save
Previous post Bilo jednom u Anadoliji
Dobar Los zao
  • Save
Next post The Good, the Bad and the Ugly
Share via
Copy link
Powered by Social Snap