Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti
Autor: Sanja Tešić

Originalni naslov: Den skaldede frisør( 2012)
Scenario: Anders Tomas Jensen
Muzika: Johan Söderqvist
Direktor fotografije: Morten Søborg Montaža: Pernille Bech Christensen, Morten Egholm
Uloge: Pirs Brosnan, Trine Dirholm, Kim Bodnia, Paprika Sten, Moli Blikst Egelind, Sebastian Jesen
Trajanje: 116min
Danska rediteljka Suzane Bir je poslednjih godina prosto opčinila Holivud i uopšte, svetsku filmsku kritiku. Proslavivši se pre svega svojim dramskim ostvarenjima Bir je , zajedno sa nešto mlađim kolegom Nikolasom Vindingom Refnom počela da zauzima mesto u svesti publike koje je svojim čestim ekscesima upraznio Lars von Trir.

Njen najnoviji film „Ljubav je sve“, okarakterisan kao romantična komedija, predstavlja interesantno viđenje žanra koji je, zbog preterane upotrebe postao praktično izlizan. Glavne uloge tumače Pirs Brosnan i danska glumica Trine Dirholm sa kojom je Bir prethodno sarađivala u svom Oskarom nagrađenom ostvarenju „U boljem svetu“ iz 2011-te godine. Dirholm igra frizerku koja nakon borbe sa rakom otkriva da je muž vara sa mlađom ženom i nakon odlaska u Italiju na venčanje svoje ćerke, upoznaje Filipa, uspešnog, ali poprilično arogantnog i hladnog preduzetnika koji nikada nije preboleo smrt svoje žene. Ovaj dašak hladnog vazduha sa severa je konačno doneo romantičnu komediju kojoj nije primarni cilj da se završi bajkovitim krajem u kome svaki lik na neki način dolazi do jedne velike, lepe, zaokružene celine u svom životu i gde je doživotna sreća svakog pozitivnog lika u filmu glavni uslov za izdašni uspeh na bioskopskim blagajnama. I pored karikirajućih momenata, osećanja glavnih likova u ovom filmu nisu izvrnuta ruglu i klišeima, već im je dat malo ozbiljniji i realističniji ton, što je upravo razlog zbog koga se ovaj film izdvaja u moru sličnih.

Među plejadom prilično standardnih likova koji se pojavljuju, izdvojila bih i jednog od zaista negativnih likova, Benedikte, koju glumi Paprika Sten. Njena interpretacija ove hodajuće noćne more koja u sebi otelovljuje sve osobine jedne žene koji su u stanju da probude negativne reakcije u nama je tako maestralno izvedena, da su mi scene sa ovom glumicom možda ostale jače urezane nego ostatak filma, koliko god zanimljiv i zabavan bio. Ova skandinavska romantična komedija ne bi bila toliko uspešna da u samoj pozadini nema i vrlo jaku scensku potporu – njene predivne kulise čine fantastični prizori Mediterana i prirode, koje je Bir vešto integrisala u priču. Fotografija u ovom filmu me je oduševila, ne samo zato što je majstorski uklopljena uz emotivna previranja glavnih junaka, već zato što je tipična skandinavska i britanska uzdržanost u pokazivanju emocija ovde bila pod prejakim uticajem topline i ekspresivnosti Italije i juga Evrope da bi mogla da opstane. Pravi film za početak proleća i uživanje u toplom vremenu.

Izmena
  • Save
Previous post Izmena (Kirill Serebrennikov, 2012)
Vozvrashchenie
  • Save
Next post Vozvrashchenie (Andrey Zvyagintsev, 2003)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap