Advertisement Section

U sredu 9. novembra u Domu kulture „Studentski grad” u maloj sali, biće održana retrospektiva filmova u čast jubileja 40 godina od osnivanja Festivala Alternativa film/video.

Četiri decenije je prošlo od prvog izdanja Alternative Film Festivala, danas najstarijeg festivala u regionu, i jednog od najstarijih u Evropi, posvećenog filmskom eksperimentu. Naziv koji danas ima – Alternative Film/Video festival – dobio je sredinom 1980-ih, kada je u masovnu upotrebu ušla video tehnologija. Do 1990. festival je okupljao autore sa jugoslovenskog prostora, kako samostalne tako i autore koji su realizovali svoja dela u kino-klubovima, filmske kritičare, teoretičare i ljubitelje filma. Tokom 1990-ih nije bilo uslova za njegovo održavanje, da bi 2003. festival nastavio život u novom ruhu, kao festival međunarodnog tipa s akcentom na produkciju u regionu.

Koncepcija festivala od samog početka je bila da se ne dodeljuju nagrade, već da postoji Lista značajnih ostvarenja festivala s maksimalno deset filmova, koje je odabirao stručni žiri. Žiri prvog izdanja u sastavu Vlada Petrić (profesor na Harvardu, teoretičar), Sava Trifković (reditelj), Božidar Zečević (teoretičar) i Joca Jovanović (reditelj) je 1982. godine na Listu značajnih ostvarenja uvrstio deset filmova, koje možete pogledati kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala, planirano od 7. do 11. decembra 2022. godine.
 
Program:
„Levitacije”, Dragan Pešić
„Veli misto”, Branko Karabatić
„Stradanje Jovanke Orleanke”, Miroslav Bata Petrović
„Gerdi, zločesta vještica”, Ljubomir Šimunić
„Kras 88”, grupni projekat, Franci Slak, Hana Preus, Radovan Čok, Bojan Kastelić i Andrej Morovič
„Aura in aurovision”, Slobodan Valentinčić
„Izgnanstvo”, Ivan Martinac
„Ssamoglasnici”, Nikola Đurić
„Revlon”, Slobodan Đorđević
„Pression”, Ljubomir Šimunić

One thought on “40 godina alernative film/video festivala

Comments are closed.

Vidimo se u bioskopu
  • Save
Previous post Treći broj besplatnog filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“
Vera sanja more - Škumbin Istrefi Istra FOTO Tanja Drobnjak
  • Save
Next post „Vera sanja more” i „Utama” pobednici 18. Slobodne zone
Share via
Copy link
Powered by Social Snap