Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Tanjug

Kratkometražni animirani film „Bio dvaput jedan kralj“, Vojina Vasovića i Nikole Stepkovića, osvojio je nagradu za najbolju animaciju u međunarodnoj konkurenciji „Kanadskog festivala nezavisnog filma“ u Montrealu.

To je već šesta nagrada za ovu srpsko-kanadsku koprodukciju produkcijskih kuća „Plan 9“ i „To Blink Animation“. Na nedavno završenom festivalu „Fancine“ u Malagi, film je osvojio nagradu publike, ubrzo nakon nagrade za najbolju originalnu kompoziciju na kraljevskom festivalu koja je pripala Vladimiru Kerkezu i Aleksandru Ranđeloviću.

Najveći uspeh film je ostvario osvojivši čak tri nagrade – za najbolju animaciju, najbolji scenario i najbolji film u celini na festivalu „Canada Shorts“ u Nju Bransviku.

Bio dvaput jedan kralj nastavlja festivalsku turneju sledećeg meseca u Italiji na „Alesandrija film festivalu“.

Bio dvaput jedan kralj je priča o kralju koji ima podvojenu ličnost i živi u nesvakidašnjem podeljenom ekranu.

Jedna njegova polovina predstavlja Kralja Pesnika, čoveka elegantnih manira i pokreta, dok druga predstavlja Kralja Ratnika, neustrašivog i gordog vojskovođu.

Oni očajnički žele da se otarase jedan drugoga i na tom putu im pomažu razni lekari, druidi, njihove verne kraljice, pa čak i njihov arhineprijatelj – dvoglava aždaja.

Glasove u filmu daju Džon Vajt i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović.

Vasović i Stepković rade na dugometražnoj verziji ovog filma, kao i na novom kratkometražnom animiranom poduhvatu pod radnim nazivom Veliki robot (Just For The Record) čija se premijera očekuje krajem ove godine.

Akademski filmski centar
  • Save
Previous post Kratki kurs istorije Akademskog filmskog centra DKSG
The Miseducation of Cameron Post
  • Save
Next post Nagrada žirija festivala Sandens za „The Miseducation of Cameron Post”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap