Advertisement Section

Satirična dokumentarna parabola Borisa Mitića „Slatko od Ništa”, u kojoj Ništa dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put, imaće bioskopsku premijeru večeras (2. decembra) u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ulaznice su u prodaji na Eventim blagajni DOB, po ceni od 300 RSD.

Dokumentarne kadrove Ničega, koji ilustruju njegov ‘vikend na zemlji’, snimalo je 62 snimatelja u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a muziku su komponovali majstori kabarea „Pascal Comelade“ i „The Tiger Lillies“, koji sutra (3. decembra) imaju veliki beogradski koncert u istom prostoru – Velikoj Sali DOB od 21 čas.

Mitićev film je imao premijeru na 70. Filmskom festivalu u Lokarnu, nakon čega je prikazan na preko 50 festivala (IDFA, Moskva, Šangaj, CPH:DOX, Sijetl…), 10 art bijenala (Ženeva, London, Majami, Buenos Aires, Rim…) i 8 evropskih TV stanica.

U Beogradu je prvi put prikazan u Sava Centru na otvaranju ovogodišnjeg Beldocs-a, a večerašnja projekcija u Domu omladine Beograda prva je u nizu vanrednih prikazivanja koje će se tokom zime održavati na alternativnim lokacijama širom grada, ali ćete za njih verovatno čuti još prekasnije od ovog.

Filma neće biti ni na torentima, već će na proleće biti dostupan isključivo preko autorove Vimeo-on-Demand stranice, sa prevodom na preko 30 jezika, uključujući esperanto i latinski.

Boris Mitić jedan je od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista, poznat po kultnim ostvarenjima „Pretty Dyana” (2003), o Romima iz Žarkova koji Spačeke i Dijane pretvaraju u Mad Max vozila za skupljanje kartona, i „Doviđenja, kako ste?“ (2009), vizuelnoj odi srpskom satiričnom aforizmu, s naracijom Nebojše Glogovca.

Faf laureat
  • Save
Previous post „Ti imaš noć“ najbolji na festivalu autorskog filma
Arte kino filmksi festival
  • Save
Next post Treći online Artekino filmski festival
Share via
Copy link
Powered by Social Snap