Advertisement Section

Dani izraelskog filma, festival u organizaciji Ambasade Izraela i Kulturnog centra Beograda, održava se od 19. do 22. septembra u Dvorani KCB-a, a program čini šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih ostvarenja koja publici nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije.

Festival uključuje i skromni omaž Aviju Nešeru, proslavljenom izraelskom reditelju, čije nagrađivane drame otvaraju i zatvaraju festival. Njegov film „Neka druga priča” iz 2018. godine istinita je priča o dvema ženama koje su rastrzane između života u konzervativnim okvirima ortodoksne zajednice i slobodnijeg života. Na putu ka promenama i ispunjenju nailaze na otpor svojih porodica, koje ih ne podržavaju. „Grešni” govori o dve sestre koje koje otkrivaju porodičnu misteriju iz Drugog svetskog rata koja baca mračnu senku na njihove živote.

Dani izraelskog filma beogradskoj publici predstavljaju i novije autore, pa je na programu debitantsko ostvarenje reditelja Elirana Malke „Nevernik”, komedija inspirisana stvaranjem ultraortodoksne religiozne političke partije Šas koja zastupa interese sefardskih Jevreja.

Prvi igrani film priznatog dokumentariste Nicana Giladija „Venčanje na papiru” je emotivna priča o mladoj devojci sa blagom mentalnom ometenošću, koja radeći u fabrici toalet-papira sanja o nezavisnosti od zaštitnički nastojene majke i ljubavnoj priči sa srećnim krajem.

Najgledaniji izraelski film u protekle tri decenije, komedija „Bilo im je suđeno”, debitantsko je ostvarenje Odeda Raza o dvojici kriminalaca koji preživljavaju teroristički napad u Jerusalimu i rešavaju da iz korena promene svoje živote. Na programu je još jedno dirljivo ostvarenje o kompleksnim porodičnim odnosima, film „Pertle”, proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji od 6.09. po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a. Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16h do 21h.

SATNICA FILMOVA I PROGRAM

Easz land - Sanja Živković
  • Save
Previous post „Easy Land“ Sanje Živković premijerno prikazna u Torontu
Nedelja turskog filma
  • Save
Next post Nedelja turskog film u DOB-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap