Advertisement Section
Header AD Image

Na sastanku Upravnog odbora Eurimages-a u Ženevi, koji se održao po 155. put,  među 23 odabrana projekta je i film „Korisnici“ reditelja Ivana Ikića, koji je dobio podršku u iznosu od 100 hiljada evra.

Priča filma „Korisnici“ smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića, tinejdžera, koji su korisnici Doma.

U pitanju je jedinstven projekat krajnje nekonvencionalnog dramaturškog i produkcionog koncepta. Naime, film se snima u realnom ambijentu dok su uloge poverene mladima koji su zapravo korisnici Doma. Sa njima je, u okviru specijalnih radionica, rađeno preko godinu dana, kako bi se pripremili za snimanje, a scenario je u toku istih radionica u potpunosti prilagođen akterima.

Uloge vaspitača poverene su slovenačkoj glumici Maruši Majer, jednoj od „Zvezda u usponu“ u izboru Evropske filmske promocije u toku festivala u Berlinu 2018. godine, zapaženoj i u filmovima Ivan Janeza Burgera i Ederlezi Rising Lazara Bodrože, i Goranu Bogdanu, jednom od najaktivnijih regionalnih glumaca, poznatom, između ostalog,i po ulogama u serijama Fargo i Senke nad Balkanom.

Scenarista i reditelj filma je Ivan Ikić, montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović, producenti Marija Stojanović i Milan Stojanović, a koproducenti Miha Černec, Derk-Jan Warrink, Koji NIlessen, Antoine Simkine, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Projekat se realizuje u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su „Sense Production“ iz Beograda, „Kepler Film“ iz Amsterdama, „Tramal Films“ iz Ljubljane, „SCCA Pro.ba“ iz Sarajeva i „Les Films D’Antoine“ iz Pariza, a projekat su prethodno podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

Produkcija filma je u toku, a očekuje se da bude završena do kraja godine.

Film „Korisnici“ je jedan od šest projekata koji su 2016. godine razvijani kroz program Cinefondation Residence filmskog festivala u Kanu.

Prethodni film Ivana Ikića, „Varvari“, je, nakon premijere na festivalu u Karlovim Varima, gde je nagrađen Specijalnom nagradom žirija, i zapaženog prikazivanja na više od 40 međunarodnih festivala, imao distribuciju u Japanu, Italiji, Rumuniji, Francuskoj, Mađarskoj i Turskoj, a odnedanvno je dostupan na Amazon Prime.

Sofest 2019
  • Save
Previous post Sutra počinje Sofest
Purisa DJordjevic
  • Save
Next post Otvoren Sofest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap