Advertisement Section

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, sinoć je u Sopotu počeo 48. Filmski festival „Sofest” i tom prilikom je reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Nagradu je Đorđeviću uručio sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl koji je istakao da je on „ikona naše kinematografije i da će od njega biti još mnogo toga”.

„Divno izgledate odavde. Imam 95 godina, a znate li zašto? Zato što sam rođen na selu i nikada nisam jeo voće. Naravno da sam pušio i na filmu radim 70 godina”, rekao je Đorđević. Priznao je da se ne seća naslova svih filmova, jer su neki bili jako loši.

„Sa Milenom Dravić sam snimio 11 filmova i poslednje tri godine ona i ja smo imali scenario za film u kome bi igrala glavnu ulogu, međutim filmske kuće nisu imale sluha za taj scenario i ona je preminula”, rekao je Đorđević.

On je predložio organizatorima „Sofesta” da neki od filmova koje je snimio sa Milenom Dravić budu prikazani u Sopotu.

„Onda će Sofest ponovo imati susret sa našom Milenom Dravić kao da je živa”, rekao je Đorđević.

„Sofest” je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević.

„Sopot je danas prestonica kulture u našoj zemlji i mesto na kome se odvija program za dušu svakog čoveka. Zahvaljujući filmskom festivalu, naš neveliki grad i pitomi Kosmaj zavolele su i trajno mu ostale verne hiljade ljudi iz svih krajeva naše zemlje i van njenih granica. Najveći umetnici su brzo postajali naši drugari i prijatelji, koji su se uvek vraćali ovde, a mnogi od njih su i danas naše komšije”, istakao je Milosavljević.

On je rekao da će za dve godine „Sofest” obeležiti pola veka postojanja kada će se setiti svih onih koji su ugradili delove svog stvaralaštva u bogatu festivalsku istoriju, a ove godine kroz domaće filmove i ostvarenja iz okruženja pružaju priliku publici da “na jednom mestu sagleda tokove, ali i stranputice, u aktuelnom trenutku srpskog i eksjugoslovenskog filma”.

Svečanom otvaranju prethodio je defile filmskih ekipa u fijakerima.

Glumce, reditelje, producente dočekivali su Milosavljević, umetnički direktor „Sofesta” Aleksandar Avramović i direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Anastasov Marković, kao i mnogobrojna publika.

U muzičkom delu programa Big Bend RTS-a izveo je poznate melodije iz filmova i TV serija, a nastupili su i grupa „KAL” i KUD „Kosmaj” iz Sopota.

Pod sloganom „Po jutru se dan poznaje”, do 6. jula u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

U Centru za kulturu Sopota postavljena je izložba plakata filmova Puriše Đorđevića o čijem stvaralaštvu će se govoriti na panelu 5. jula.

Izložene su i fotografije Branka Belića i portreti poznatih glumaca rađenih kao 3D slike autora Nebojše Jakšića.

Festival će 6. jula zatvoriti “Delirijum Tremens” Gorana Markovića.

Korisnici, Ivan Ikic
  • Save
Previous post Eurimages podržao film Korisnici Ivana Ikića
Hladni Rat
  • Save
Next post „Best of Europe 2018” na predfestivalskom programu Palića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap