Advertisement Section

Mladi filmski stvaraoci iz Srbije – Iva Milojković, Milica Živančević, Petar Lakić, Jovan Pjević i  Isidora Lazić predstaviće svoje dokumentarne kratkometražne filmove,  snimljene u okviru škole dokumetarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School,  na Međunarodnom filmskom festivalu Njuark  koji se održava od 9. do 13. septembra u istoimenom mestu, u blizini grada Njujorka u američkoj državi Nju Džersi.

Sedamnestogodišnja učenica Škole za dizajn iz Beograda, Iva Milojković  u Njuarku će debitovati sa svojim dokumentarcem  I sve je još uvek tu, ali nije više kao što je nekad bilo, u kome se zajedno sa drugaricom priseća svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, vode nas kroz likove i priče koje su stvarale dok su bile male i otvaraju nam čarobna vrata u svet mašte. Iva.

Milica Živančević će se predstaviti kratkometražim dokumentarcem Tvoje drugo ime, filmom koji je jedinstveno pismo stvarnosti, umetnosti, ljubavi i vremenu. Autorka u svom filmu gledaoca vodi kroz predele koji predstavljaju samo obrise misli o protoku vremena, pokazujući nam da je život borba u kojoj uvek težimo da uhvatimo pravi trenutak. Milica ima devetnaest godina i ove godine je postala studentkinja montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Petar Lakić, Jovan Pjević i  Isidora Lazić programu festivala u Njuarku doprineće svojim kratkometražnim dokumentarnim filmom Yaaas Queen   o ludoj noći i danu posle u životu jedne neobične dreg kraljice.

Ostvarenja odabrana da budu prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Njuarku snimljena su u okviru trećeg izdanja Škole dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School  koja je realizovana tokom školske 2018/19. godine u okviru programa Slobodna Zona Junior (Fond B92). Sva tri filma prikazana su prošle godine na Filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu, a film Ive Milojković I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo prikazan je i na Festivalu kratkog filma Kratka forma u Gornjem Milanovcu.

Detaljnije informacije o Međunarodnom filmskom festivalu Njuark  dostupne su na sajtu newarkiff.com, a program i filmove je tokom trajanja festivala moguće pogledati besplatno na platformi vault.vhx.tv.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.S

Doc in progress nagrada
  • Save
Previous post Dodeljene nagrade u programskom segmentu Serbian Docs in Progress na Beldocsu
Zelimir Zilnik
  • Save
Next post Radni susreti sa Želimirom Žilnikom, Barbi Marković i Rabiom Mrueom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap