Advertisement Section

Posebno priznanje dodeljeno je projektu filma „I’m people, I am nobody” Svetislava Dragomirovića. „Serbian Docs in Progress“ predstavio je osam srpskih dokumentarnih projekata međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija, drugih evropskih festivala, preko streaminga uživo iz prostora Nova Iskra Workspace Dorćol.

U obrazloženju internacionalnog žirija sačinjenog od profesionalaca iz sveta filmske industrije, naglašeno je da pobednički projekat krasi „snažan ženski lik upotpunjen snažnim ženskim timom”. Uz konstataciju da projekat filma nosi divnu poruku da nikada nije kasno zavoleti sebe i biti voljen, žiri dodaje da su „ljubav i potraga za ljubavlju univerzalne teme, sa kojima se svako može poistovetiti”, kao i da je ovo „priča koja donosi nadu u teškim vremenima”.

Žiri je posebno priznanje dodelio projektu „I’m people, I am nobody” Svetislava Dragomirovića „za izuzetno prijemčiv ton koji je vodio publiku u pravom smeru bez mnogo reči kroz kontraverznu temu, uz poštovanje kako prema protagonisti filma, tako i prema publici”.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada „Serbian Docs in Progress“ bio je jedini događaj u okviru „Beldocs Industry“ programa koji je održan uživo, u Galeriji Neon. Ostatak programa realizovan je online.

Program „Beldocs Industry“ i segment „Serbian Docs in Progress“ podržan je od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA, na konkursu Pristup market, i predstavlja jedinstveni događaj u regionu kinematografija zapadnog Balkana i jedno od glavnih mesta okupljanja audiovizuelnih profesionalaca iz Evrope, regiona i Srbije sa ciljem razvoja tržišta kreativnih dokumentaraca.

Beldocs Industry sastoji se iz nekoliko segmenata: „Beldocs Academy” (radionica za razvoj VR/AR projekata), „Beldocs in Progress” i „Serbian Docs in Progress” (predstavljanje dokumentarnih projekata međunarodnoj filmskoj industriji), „Documentaries for Kids and Youth” (radionica za razvoj projekata namenjenih deci i omladini) i „Beldocs Market”.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja za ciljeve ima razvoj nacionalnog sistema audiovizuelnih umetnosti kroz povezivanje srpskih reditelja i producenata sa agentima prodaje dokumentarnih filmova u Evropi, urednicima televizija iz regiona i predstavnicima vodećih evropskih festivala, kao i bolje pozicioniranje srpske dokumentaristike na međunarodnom nivou.

 

Marana
  • Save
Previous post Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti
yas queen
  • Save
Next post Filmovi mladih autora iz Srbije na festivalu u Americi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap