Advertisement Section

Pre tri dana objavili smo vest da su samo dva filma, „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog i „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, jedini prijavljeni na konkurs Akademije filmske umetnosti i nauke, međutim, ipak iznenada je taj broj porastao na šest.

Trka za srpskog kandidata za Oskara postala je još neizvesnija, jer je, kako saznaju „Novosti“, u četvrtak prihvaćena i prijava producenta Uliksa Fehmiua za dramu „Šavove“, čime je broj prijavljenih filmova na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) porastao na šest.

Prijava za film poslata je blagovremeno, tokom poslednjeg dana konkursa, ali, kako nam je rečeno, iz tehničkih razloga nije stigla.

Naknadnom proverom utvrđeno je da je kompletna dokumentacija predata u roku, prijava je prihvaćena pa je i film Miroslava Terzića uvršten na listu domaćih kandidata za zlatnu statuetu za najbolji film vanengleskog područja.

Komisija AFUN-a sastavljena od 24 člana, ako ne bude još iznenađenja, biraće između šest filmova: „Šavovi“, „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Teret“ Ognjena Glavonića, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali“ Gorana Radovanovića i „Reži“ Koste Đorđevića.

„Šavovi“ se bave temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje. Film je inspirisan svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina, a glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović.

Stručni odbor AFUN-a, koji će odlučivati o našem kandidatu za Oskara čine: Božidar Zečević (predsednik), Aljoša Vučković, Bratislav Petković, Vera Vlajić, Vojkan Borisavljević, Dejan Zečević, Dragan Marinković, Dragomir Zupanc, Žarko Dragojević, Zlata Numanagić, Irfan Mensur, Ivan Bekjarev, Ivana Kronja, Jelena Đokić, Milan Jelić, Milenko Jeremić, Miljen Kljaković Kreka, Milorad Glušica, Miroslav Momčilović, Predrag Popović Pega, Radoslav Zelenović, Radmila Živković, Sanja Ilić i Tomislav Gavrić.

Poslednja slika o ocu
  • Save
Previous post Nagrade za srpske filmove, autore i projekta i na Sarajevo Film Festivalu
Ad Astra
  • Save
Next post Bred Pit otkriva misterije svemira
Share via
Copy link
Powered by Social Snap