Advertisement Section

U samo par dana stigle su nam dojave o još dve nagrade sa svetskih festivala za „Zlogonje“, celovečernji igrani debitantski film mladog Raška Miljkovića.

Ovaj film je u Vankuveru , na festivalu „Reel 2 Reel“ po oceni žirija odraslih osvojio specijalno priznanje za najbolji dugometražni film, a na festivalu „Ciné-Jeune de l´Aisne“ u Francuskoj ovaj naš film je osvojio Veliku nagradu tamošnjeg Međunarodnog mladog žirija.

Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće „Akcija produkcija“, a scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent ​i na ovom filmskom ostvarenju su kuće „This and That“ iz Beograda kao i „Dream Factory“ iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica,  kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U „Zlogonjama“ glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.

Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Nebeska tema
  • Save
Previous post Premijera filma „Nebeska tema“ o Vladi Divljanu 10. maja u Sava centru
Šavovi
  • Save
Next post Nova nagrada za „Šavove“ Miroslava Terzića na festivalu u Lećeu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap